Dellist võib ebatavalise tehinguga saada taaskord avalikult kaubeldav ettevõte

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dell sülearvuti
Dell sülearvuti Foto: Reuters / Scanpix

Arvutite ja andmekandjate valmistaja Dell on lähenemas suurtehingule, mis võib sellest teha taaskord avalikult kaubeldava ettevõtte.

Nimelt plaanib ettevõte millalgi lähiajal osta investoritelt 21,7 miljardi dollari eest spetsiaalseid aktsiaid, mis loodi 2016. aastal võrgufirma EMC ostmiseks. Need aktsiad on seotud Delli 82-protsendise osalusega EMCst välja kasvanud ettevõttes VMware. Ülejäänud 18 protsenti VMware aktsiatest on avalikult kaubeldavad, kirjutab The New York Times.

Tehing, mis kiideti pühapäeva õhtul heaks nii Delli kui VMware nõukogude poolt, lihtsustaks nii Delli kui ka selle (osaliselt) avalikult kaubeldava tütarfirma keerukat aktsiastruktuuri. Tehinguga muutuks Dell taaskord avalikult kaubeldavaks ettevõtteks, kuid ühe konksuga: selle praegused omanikud Michael S. Dell ja investeerimisfirma Silver Lake saavad erilised aktsiad, mis annab neile teistest investoritest rohkem hääli.

Taolise vangerdusega muudavad Delli senised omanikud ettevõtte avalikult kaubeldavaks, kuid hoiavad reaaset võimu jätkuvalt enda käes. Taoline trikk on läinud neile aga aastate jooksul kalliks maksma, sest Delli börsilt välja viimine läks maksma ligemale 25 miljardit dollarit ja EMC ostmine 67 miljardit dollarit. Küll aga võimaldas EMC omandamine saada Dellil märkimisväärselt suurema turuosa arvutite ja serverite turul.

Delli serverite müügist tulnud käive kasvas pärast EMC omandamist üle poole võrra, kukutades nii turu juhtpositsioonilt Hewlett Packardi (HP).

Kui DMC ostmiseks kasutatud aktsiaid (nimega DVMT) omavad investorid on tehinguga nõus, siis jäävad edaspidi Dellis kehitama ainult kahte tüüpi aktsiad: Delli Klass-C aktsia ja VMware tavaaktsia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles