Maailma ühe suurima mobiilitootja börsidebüüt sai valusa tagasilöögi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xiaomi tegevjuht Lei Jun lööb Xiaomi IPO ajal kella, et märkida kauplemine avatuks.
Xiaomi tegevjuht Lei Jun lööb Xiaomi IPO ajal kella, et märkida kauplemine avatuks. Foto: ISAAC LAWRENCE / AFP

Hiina mobiilitootja Xiaomi aktsiad kukkusid oma esimese kauplemispäeva alguses Hong Kongi börsil ligemale kuus protsenti.

IPO käigus 4,7 miljardit dollarit kogunud Xiaomi, kes on suuruselt maailma neljas mobiilitootja, tegi niivõrd viletsa börsitulemuse, et ettevõtte väärtuseks määrati 54 miljardit dollarit, mis on vaevalt pool algselt loodetud väärtusest. Xiaomi börsidebüüt oli Hiina suurim tehnikasektori aktsiate müük pärast 2014. aastat, mil kauplemisele tuli e-kaubanduse hiiglane Alibaba.

Varem korduvalt Hiina Apple'iks tituleeritud Xiaomi on lisaks kodumaisele turule väga suur ka näiteks Indias, kus selle müüginumbrid on võrreldavad Samsungiga. Eelmisel aastal laienes suurettevõte ka Hispaania turule ning kuulduste kohaselt tahavad nad konkureerida Apple'iga USA turul.

Plaanist sellel aastal börsile minna on teatanud ka Hiina veebipõhine toidukaubamaja Meituan Dianping ja meelelahutusgigant Tencent Music. Kuidas mõjutab investorite leige huvi Xiaomi vastu nende otsuseid, pole praegu veel võimalik öelda.

Xiaomi vilets start Hong Kongi börsil tuleb ajal, mil Hiina aktsiad on kaubanduspingete pärast USAga üpriski kõikuvad. Hong Kongi Hang Sengi indeks kukkus möödunud nädalal 2,7 protsenti ja on kokku sellel aastal vajunud 5,8 protsenti.

Möödunud reedel hakkasid kehtima USA presidendi Donald Trumpi kehtestatud imporditollid, mis puudutavad 34 miljardi dollari väärtuses USA kaupu. Hiina nimetas reedest päeva maailma kahe suurima majanduse vahelise kaubandussõja alguseks.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles