Naftafirma Shell kuulutas Nigeerias force majeure'i

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shelli bensiinijaam.
Shelli bensiinijaam. Foto: SCANPIX

Briti- Hollandi naftafirma Royal Dutch Shell teatas eile force majeure’ist Nigeerias seoses mitmete lekete ning tulekahjudega Trans-Nigeri naftajuhtmes.

Mitmed viimase nädala jooksul toimunud avariid on sundinud ettevõtte tootmise katkestama, vahendab lenta.ru France Presse’i.

Uudisteagentuuri teatel on mõnes kohas torudel näha teravaid lõikejälgi, mis viitab kolmandate isikute tegevusele. Kujunenud olukorra tõttu pidi naftafirma üle vaatama oma Bonny Light marki nafta tarned juunis ja juulis.

Force majeure’i väljakuulutamine lubab Shellil lepingutest tulenevate tarnete mittetäitmisel vastutusest kõrvale hiilida ehk kahjutasusid mitte maksta.

Nigeeria elanikud korraldavad riigis tegutsevate naftafirmade vastu pidevalt diversiooniakte, mille peamine eesmärk on nafta vargus. Selle tulemusel aga on naftalekked ja tulekahjud üsna tihedad.

Shell teatas juba 2009. aasta lõpus, et tahab Aafrika leiukohad maha müüa. Selle aasta märtsis selgus, et suur osa nendest müüakse miljardi dollari eest Šveitsi firmale Vitol ning Aafrika fondile Helios Investment.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles