Börsid liiguvad uue suure languse kartuses ähvardavalt allamäge

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedeõhtune teade USA riigireitingu alandamisest pani börsimaaklerid higistama ja investorite närvid proovile.
Reedeõhtune teade USA riigireitingu alandamisest pani börsimaaklerid higistama ja investorite närvid proovile. Foto: AFP / Scanpix

Suurriikide rahandusministrid ning Euroopa keskpankade juhid pidasid eile börside avamise eel erakorralisi kõnelusi, et hoida ära uut järsku langust aktsiaturgudel.

Uut langust kardetakse pärast seda, kui reedeõhtune teade USA riigireitingu alandamisest süvendas investorite närvilisust. Euroala võlakriisi tõttu on pinged niigi äärmiselt suured, vahendavad välisagentuurid.
Standard & Poor’s alandas reitingut ühe pügala võrra hoolimata tõigast, et USA poliitikud suutsid eelmisel nädalal võlalae tõstmises kokku leppida ning vältida viimasel hetkel Ühendriikide makseraskuste teket.

Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa ja Lõuna-Korea ametnikud tõttasid pärast reitingu langetamist kinnitama, et nende usk USA majandusse püsib tugevana. Samas peavad eksperdid tõenäoliseks, et laenamine muutub USA-le nüüd kallimaks. See omakorda võib põhjustada näiteks kinnisvaralaenude intressimäärade tõusu kogu maailmas. Hiina kommunistliku partei häälekandja kirjutas aga eile, et USA majandusprobleemide suurimad ohvrid võivad olla Aasia riigid, kes Ühendriikidesse ekspordivad.  

Üheks ohvriks on ka aktsiaturud, mis juba eelmisel nädalal tegid USAs ja Euroopas läbi suurima kukkumise pärast 2008. aastat. Languse jätkumisele viitab fakt, et Lähis-Ida börsid, kus kauplemisnädal algab pühapäeval, langesid eile järsult.

Langus aktsiaturgudel muudab tõenäoliselt närviliseks tarbijad. Nad vähendavad kulutusi, mistõttu ettevõtete tulud ei kasva. See mõjub omakorda negatiivselt aktsiaturgudele, luues allakäiguspiraali.
«Seisame silmitsi aastatega, mil turud on vahel hirmul ja kaootilised ega taga inimestele tulusid, mida nad investeeringutelt eeldavad,» prognoosis varahaldusfirma Research Affiliates juht Rob Arnott.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles