Tooraineguru: ralli jätkub veel aastaid

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jim Rogers.
Jim Rogers. Foto: SCANPIX

Legendaarne investor Jim Rogers kinnitas Rootsi E24-le, et toorainehindade ralli kestab veel aastaid ning kümne aastaga kerkib naftabarreli hind üle 200 dollari ning kulla hind vähemalt kahekordistub.

«Valitsus jätkab raha trükkimist ning kulla hinnatõusul ei ole ülempiiri,» lausus Rogers, kelle sõnutsi 2000ndad on olnud head nendele investoritele, kes on oma raha paigutanud kulda, naftasse ja vaske.

Rogers asutas 1970ndatel koos George Sorosega Classical Quantum Fundi ning  taipas õige pea, et toorainetes peitub suur potentsiaal. 1998. aastal lõi  ta enda tooraineindeksi, mis on sellest ajast kerkinud 340 protsenti. Võrdluseks, Dow Jonesi tööstuskeskmine on sama ajaga kerkinud umbes 30 protsenti.

Vaatamata sellele, et paljude toorainete hinnad on viimaste aastatega mitmekordistunud, usub Rogers, et buum kestab veel mõnda aega.

Rogersi sõnul on puudus pea igat tüüpi toorainest, kõige huvitavama sektorina nimetab ta põllumajandust, kus tarbimine on tootmist ületanud enam kui kümme aastat.

«Toidu hind peab tõusma oluliselt kõrgmale tasemele, et meelitada kapitali ning tööjõudu. Vastasel juhul ei ole meil piisavalt toitu,» tõdes ta.

Vaatamata tõusvale trendile möönab Rogers, et sarnaselt teiste sektorite kiire tõusuga, mis lõpevad mullide tekkega, ootab sama saatus ees ka tooraineid. «Ka toorainega juhtub ühel päeval sama, kuid me ei ole sellele veel lähedal,» lausus Rogers.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles