Investor OneCoinist: rahast jääte labaselt ilma! (5)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
.
. Foto: One Coin

Nii kogenud investor kui finantsinspektsioon hoiatavad OneCoini sarnaste kahtlaselt  kõrge tootlusega investeerimispakkumiste eest.

Tänane Postimees kirjeldab mitme eestimaalase lugu, kes on paigutanud oma raha krüptovaluutasse OneCoin ja ootavad nüüd selle börsile tulekut tänavu oktoobris. Sealjuures on finantsinspektsioon oma kodulehel juba mullu aprillis avaldanud OneCoini kohta teate, milles hoiatab sinna investeerimise eest.

OneCoinil, mille kodulehekülg kutsub ühinema finantsrevolutsiooniga, on Eestis väidetavalt ligi 800 kasutajat. Bulgaarlannast Ruja Ignatova juhitava OneCoini ja sellega kaasas käiva OneLife kliendivõrgustikuga luuakse väidetavalt üleilmselt krüptovaluutal baseeruvat maksesüsteemi. Projekti on algusest peale saatnud püramiidskeemi kahtlused.

Investor Madis Müür nentis, et see on lihtsalt kurb, et inimesed sellistesse pettustesse enda viimaseid sääste matavad. "Kiirelt rikkaks skeemid on reeglina kiirelt inimeste rahast eraldamise skeemid ja täpselt see lugu ongi," ütles Müür.

Müüri sõnul ei viitsita ennast investeerimisega kurssi viia ja siis näpitakse igasugust jama, mis kõige absurdsemaid lubadusi annab. Mida kõrgemat tootlust väidetakse, seda kõrgem on risk. "Onecoini puhul ei ole isegi riski, et oma raha tagasi saadakse, väga labaselt ollakse sellest lihtsalt ilma. Vältige kiirelt rikkaks skeeme!" soovitas investor.

Ta lisas, et alati tasub googeldada "investeerimispakkumist" koos sõnadega risk, pettus, scam jne, sest tihti on internet hoiatusi, selgitusi ja argumente täis, miks tegu on pettusega. "Selliste ulmetootluste puhul tuleb 99,9% juhtudel välja, et head tootlust saab püramiidi tipp ja paar tegelast veel äkki, ülejäänud lastakse üle," rääkis Müür. "Kunagi pole mõtet otsust teha ainult müügimehe jutu pealt, tasub võtta nädal aega kaalumiseks ja siis näiteks kogenumalt investorilt arvamust küsida."

Finantsinspektsiooni avalike suhete juht Livia Vosman pani inimestele jätkuvalt südamele, et kindlasti tuleb suhtuda ettevaatusega investeerimispakkumistesse, mis lubavad suurt tootlust, sest kõrgete tootlustega kaasnevad reeglina ka suuremad riskid. "Kuigi investeerimisotsused on iga inimese vaba valik ja investeeritakse omal vastutusel, soovitame sellistesse skeemidesse, mis lubavad ebareaalselt suurt tootlust, raha mitte panna. Pakkumised, mis näivad liiga head, et tõsi olla, seda üldjuhul polegi," nentis Vosman.

OneCoin inspektsiooni järelevalve alla ei kuulu, kuid krüptovaluutadesse puutuvalt teeb finantsinspektsiooni järelevalvet selle üle, kas võimalikud krüptorahade pakkumised ja nende müük võivad kuuluda finantssektori õigusaktide  reguleerimisalasse. Virtuaalvaluuta on Vosmani kinnitusel väga riskantne ega ole üldjuhul tagatud ühegi materiaalse varaga ning on Euroopa Liidu õigusaktidega reguleerimata, mistõttu ei ole ka tarbijal sisulist õiguskaitset.

Finantsinspektsioon tegeleb ka teavitustööga, kuid Vosmani sõnul peab kõigepealt iga inimene ise olema hoolas ja tähelepanelik ning saama aru, mis investeeringu ta teeb, kellele ja milleks oma vara annab. "Virtuaalvaluuta ostmisel peab tarbija mõistma, et on väga tõenäoline, et ta võib kaotada suure osa investeeringust või isegi kogu investeeritud raha," selgitas Vosman. "Sellele lisaks saab krüptoraha ja selle erinevaid skeeme kasutada kelmuse või investeerimiskelmuse läbiviimiseks. Kindlasti tuleks enne investeerimisotsuse tegemist teenusepakkujale esitada küsimusi selle kohta, millel põhinevad vara väärtuse kasvu ennustused, kuidas saavutatakse krüptoraha väärtuse kasv, millega ettevõte tegelikult tegeleb, kes on inimesed selle ettevõtte taga, millised on rahapaigutuse täpsed tingimused jne."

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles