Postimehe artikkel viis Tõnu Vanajuure ametist (18)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske panga kontor Tallinnas.
Danske panga kontor Tallinnas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tallinna börs teatas äsja, et börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjoni liige Tõnu Vanajuur astub tänasest tagasi seoses täna Postimehes ja Äripäevas avaldatud artiklitega Danske Eesti rahapesu teemal.

Tänane Postimees kirjutas, kuidas Venemaal tapetud advokaadi Sergei Magnitski õiguste eest võitlev Bill Browder on esitanud Eesti prokuratuurile uue kaebuse, milles palub alustada kriminaaluurimist Danske panga Eesti haru 26 töötaja suhtes, kes väidetavalt võimaldasid panga kaudu pesta miljardeid dollareid musta raha.

Selles nimekirjas on ka Tõnu Vanajuur, kes oli Danske panga Eesti filiaali ettevõtte panganduse direktor ajal, mil Danskes pesti raha. Vanajuur teatas pangast lahkumisest tänavu aprillis. Tollal kinnitas ta Postimehele, et lahkumise põhjused on isiklikud ja midagi muud sealt tagant otsida ei tasu.

Browderi allkirjaga avaldus, mille ametlikult esitas talle kuuluv Hermitage Capital Management, on otsene reaktsioon Eesti prokuratuuri varasemale otsusele lõpetada nn Magnitski rahapesujuhtumite uurimine.

Mõni nädal tagasi ütles Browder Postimehele, et Danske Eesti filiaal oli seotud Euroopa kõige suurema rahapesuskandaaliga, aga uurimisasutused ei teinud midagi selle peatamiseks. «Nad olid esialgu edukad informatsiooni kogumisel, aga kohutavad tegutsemisel,» lausus ta.

Kaebuse sisus nimetatakse Dansket läbinud rahapesu summaks üheksa miljardit dollarit (ligikaudu 7,7 miljardit eurot). Hermitage’i puudutab sellest konkreetselt 230 miljonit dollarit, mille osas nimetab ettevõte ennast kannatanuks. See summa on osa rahast, mis varastati Venemaal Hermitage’i ettevõtteid vägivaldselt üle võttes ning võltsitud dokumentide alusel riigilt maksutagastust küsides.

Läbi Danske Eesti filiaali toimunud mastaapne rahapesu on paljudele panga tippjuhtidele maksnud töökoha. Ühena esimesest teatas oma lahkumisest 2015. aasta augustis Danske Eesti filiaali tollane juht Aivar Rehe.

Vanajuur: ma ei leia, et oleksin tegutsenud ebaeetiliselt

Tõnu Vanajuur ütles kolmapäeva õhtul Postimehele, et ta kuulis prokuratuurile esitatud avaldusest ajakirjaniku vahendusel ja täpsemat sisu kommenteerida ei oska.

«Mõistetavalt vaadatakse keerulistes olukordades arupärivalt ka juhtide suunas. Tegemist on ebameeldiva olukorraga, aga ma ei leia, et olen oma igapäevatööd teinud ebaeetiliselt,» ütles Vanajuur.

Vanajuur märkis, et Tallinna börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjonist tagasiastumine põhineb tema enda soovil, et mitte laiendada ajakirjanduses avaldatu ülekandmist komisjoni tööle. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles