Analüütik: Facebookist hakati kiirelt kasumeid välja võtma

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV peahoone Tallinnas.
LHV peahoone Tallinnas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

LHV maaklertegevuse juhi Sander Pikkeli hinnangul viis eile Facebooki aktsia langusesse oodatust kehvematest tulemustest tingitud kasumivõtt.

Pikkel ütles, et eilne Facebooki hinnalangus järelturul oli peamiselt põhjustatud ettevõtte oodatust kehvematest tulemustest ja aktiivsete kasutajate kasvutempo aeglustumisest. Ettevõtte unikaalsete kasutajate arv ühes kuus Facebooki kõigi toodete (lisaks Facebookile ka WhatsApp, Messenger ja Instagram) peale kokku oli 2,2 miljardit kasutajat, ning selle kasvutempo on aeglustunud.

"Kui alates 2015. aasta II kvartalist on Facebook suutnud analüütikute ootusi kasumi osas keskmiselt üle 20% ületada, siis seekord oli see ainult 1,46% analüütikute ootusest parem," nentis Pikkel. "Tasub ka meeles pidada, et ettevõtte aktsia kauples eile oma ajaloo kõrgeimal tasemel üsna suurte ootustega headele tulemustele. Kuna viimaseid ei tulnud, siis ilmselt rutati kiirelt kasumeid välja võtma. Aktsia kauples eile järelturul tasemetel, kus ta viimati oli mai alguses."

Pikkel lisas, et kuna LHV Facebooki ise ei analüüsi, siis aktsia tuleviku osas soovitusi jagada ei oska. "LHV klientide seas on Facebooki aktsia üsna populaarne," märkis ta.

Facebooki aktsia hind kukkus eilse ametliku börsipäeva järgsel järelkauplemisel 23 protsenti, sest kasutajate arvu kasv on jäänud kängu ja investorid kardavad, et sotsiaalmeediahiiglane ei ole immuunne mitmesuguste negatiivsetele uudistele, mis ettevõtte kohta pidevalt ilmub.

Facebooki väärtus kahanes sellega 130 miljardi dollari võrra, mis on enam kui McDonaldsi turuväärtus kokku. Siiski järelkauplemisel toimunud liikumised ei pruugi ilmtingimata tähendada, et samasuur kukkumine tuleb ka täna ametliku kauplemise ajal.

USA ja Kanadas oli igapäevaste aktiivsete kasutajate arv oli 185 miljonit, mis oli enam-vähem sama, mis eelmises kvartalis ning veidi rohkem kui eelmise aasta teises kvartalis. Euroopas kasutajate arv kahanes 279 miljonini võrrelduna 282 miljoniga esimeses kvartalis. Ettevõtete juhtide sõnul oli Euroopa kasutajate languse põhjuseks uus privaatsusseadus.

Facebooki käibe kasv oli 42 protsenti 13,23 miljardi dollarini, mis oli peaaegu kolme aasta aeglaseim kasv. Kasumit teenis tehnoloogiahiid 5,1 miljonit dollarit.

Riskikapitalist ja endine tuntud tehnoloogiasektori analüütik Gene Munster kirjutas, et Facebook on sisenemas uude perioodi, kus kasutajate kasvu langus transformeerub aeglasemas käibekasvuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles