Kokkukukkumise äärel Türgi liir raputab aktsiaturge

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo aktsiaturg esmaspäeva hommikul kohaliku aja järgi.
Tokyo aktsiaturg esmaspäeva hommikul kohaliku aja järgi. Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP

Kiiresti väärtust kaotav Türgi liir, mis tegi reedel rekordilise kukkumise, annab esmaspäevase seisuga juba tugevalt tunda ka globaalsetel finantsturgudel.

Aasia börsid alustasid esmaspäeva suure langusega. Jaapani Nikkei kukkus 1,3 protsenti, MSCI Aasia indeks väljaspool Jaapani aga 1,1 protsenti. S&P 500 EMini futuurid langesid 0,3 protsenti, Hiina blue chip indeks 1,2 protsenti ja Shanghai Composite indeks ühe protsenti. Hong Kongi aktsiad kaotasid keskeltläbi 1,4 protsenti.

Liir kukkus esmaspäeva varajastel tundidel möödunud nädalaga võrreldes veel täiendavad 10 protsenti, laskudes kursile 7,09 dollari vastu. Pärast reedest suurkukkumist oli liir kursil 6,86 dollari vastu. Türgi autoritaarne president Recip Tayyip Erdogan kuulutas nädalavahetusel, et tegu on lääneriikide vandenõuga Türgi vastu ja kutsus oma kodanike üles dollari hülgama ning vahetama neid liiride vastu.

Türgi olukorrale ei aidanud muidugi kaasa ka tõsiasi, et USA president Donald Trump otsustas reedel kahekordistada riigile kehtivad terase- ja alumiiniumitollid.

Liiri kukkumine muudab investorid ärevaks eelkõige selle tõttu, et valuuta on tugevalt seotud mitmete suurte Euroopa pankadega, kes laenavad Türgile, seades nii omakorda ohtu euro ja eurotsooni. Euro langes reedel dollari vastu 0,5 protsenti ja on esmaspäevase seisuga dollari vastu kursil 1,13700, mis on kõige kehvem tulemus alates möödunud aasta juulist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles