Nisu hind kukub järsult

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emu nisupõllul Austraalias
Emu nisupõllul Austraalias Foto: SCANPIX

Nisu hind on tegemas viimas kolme aasta suurimat kukkumist, sest kõigi aegade suuruselt teine saak täidab ladusid ning vähendab defitsiiti, mis kergitas eelmisel aastal teravilja hinna viimaste aastate rekordtasemele.

Sel aastal on nisu hind Chicago börsil langenud 20 protsenti 6,34 dollarini buššel (üks buššel võrdub 35 liitriga) ning langeb detsembri lõpuks arvatavasti veel üle viie protsendi 5,90 dollarini buššel, kirjutab Bloomberg.

Eelmisel aastal kerkis nisu hind 47 protsenti, mis ergutas põllumehi suurendama külvipindu ning põua all kannatanud Ukraina ja Venemaa on oma saagikuse taastanud. Saak on suurenemas Kanadas, Venemaal, Kashastanis ja Ukrainas.

Ehkki nõudlus on Rahvusvahelise teraviljanõukogu (IGC) andmetel kasvanud 22 miljoni tonni võrra, kasvab laoseis 202 miljoni tonnini. Seda on näiteks 53 protsenti rohkem kui 2007.-2008. aasta hooajal, mil nisu hind kerkis kõigi aegade kõrgeimale tasemele 13,495 dollarini buššel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles