Pisitehingud põhjustavad börsil suuri hinnaliikumisi

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Arco Vara kontor.
Pildil on Arco Vara kontor. Foto: Liis Treimann.

Tallinna börsi ülimadalast likviidsusest tingituna juhtub tihipeale, et pisitehingud võivad põhjustada aktsiate suuri hinnaliikumisi. Tänasel börsipäeval oli taolisi näiteid mitu.

Arco Vara aktsia kukkus 8,8 protsenti 2,8 euroni. Aktsiaga sooritati üks tehing, mille käigus vahetas omanikku 30 väärtpaberit. Paarkümmend minutit enne börsipäeva lõppu 50 aktsiaga sooritatu tehing kergitas aga aktsia hinda 4,2 protsenti 3,199 eurole.

Meediakompanii Ekspress Grupp aktsia hind kukkus 6,9 protsenti 1,10 euroni. Aktsiaga sooritati kaks tehingut, mille käigus vahetas omanikke 110 väärtpaberit ja aktsia käibeks kujunes 121 eurot. Ka siin tehti enne börsi sulgemist tehing, mis vähendas hinnalanguse 1,86 protsendile.

Jäätise- ja külmutatud toiduainete tootja Premia Foods aktsia hind kukkus 6,18 protsenti 0,729 euroni, aktsia käive oli 4267 eurot.

Merko Ehituse aktsiaga sooritati kaks tehingut, mis andis väärtpaberi käibeks 808 eurot. Aktsia hind langes 1,63 protsenti 5,9 euroni.

Väikese likviidsusega aktsiaid ostes või müües tuleb olla ettevaatlik ning alati tasuks ära määrata piirhind, millega väärtpaberit osta või müüa soovitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles