OEG juht tuure koguvast vaidlusest Trigoniga: ostjal on üle 90 protsendi aktsiatest koos

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OEG tegevjuht Madis Jääger (keskel)
OEG tegevjuht Madis Jääger (keskel) Foto: Toomas Tatar

Olympicu tegevjuht Madis Jääger selgitas Postimehele, miks otsustas kasiinoettevõte esitada kolmapäeval vastuhagi ettevõtte müüki pidurdava ja väikeaktsionäre esindava Trigoni vastu. Muuhulgas tõi ta välja, et võrreldes Trigoni enda juulikuise hagi esitamise ajaga on olukord vahepeal oluliselt muutunud.

«Trigon on kohtus vaidlustanud OEG üldkoosolekul vastu võetud põhikirjamuudatused,» lausus Madis Jääger. Ta selgitas, et kuigi juhatus andis vaidlusalusel 29. juuni aktsionäride üldkoosolekul oma selgitused nii muutuste sisu kui nende eesmärkide osas, on ennekõike tegu aktsionäride vahelise vaidlusega, mis nüüd on kohtus ja kus sisulise otsuse langetab kohus.

«Võin vaid öelda seda, et olukord on võrreldes Trigoni hagi esitamise ajaga oluliselt muutunud,» lausus OEG tegevjuht. Nimelt on Olympicu ostja Odyssey, kellel veel mõned kuud tagasi ei olnud 90 protsenti aktsiatest koos – mis on ettevõtte enda kinnitusel vajalikud kohustuslikuks ülevõtmiseks –, omandanud turult täiendavaid aktsiaid.

Senised aktsiate ostutehingud lõplikud

Nii kuulus 6. augusti seisuga kuulus Odyssey’le üle 90 protsendi OEG aktsiatest. «Ehk siis hagi rahuldamisega ega selle tagamisega ei ole Trigonil enam võimalik oma eesmärki saavutada,» märkis Jääger. Küll aga on ülevõtuhinna vaidlustanud väikeaktsionärid seda meelt, et ettevõtte saab börsilt lahkuda ja nende nende aktsiad automaatselt üle võtta alles siis, kui ostjale kuulub 95-protsendiline osalus.

Kuivõrd üks spekulatsioon on, et Trigoni ja hinnaga mitte rahul olnud väikeaktsionäride eesmärk on kohtu kaudu müügiprotsessi võimalikult pikale venitada – ja sellega kogu tehingu toimumine ohtu seada –, on Jäägeri kinnitusel juba tehtud aktsiate ülevõtmise ja ostu tehingud lõplikud. 

«Ettevõtte seisukohalt hinnates on selge, et õigusselguse puudumine kohtuvaidluste tingimustes takistab meie normaalset majandustegevust ning on kahjulik kõigile OEG aktsionäridele,» tõdes ta küll. Jäägeri sõnul on tal kahju, et see vaidlus on üldse kohtusse jõudnud, kuna viib paratamatult juhatuse fookuse paigast ära. «Peame keskenduma muule kui igapäevase äritegevuse edendamisele ja laiemisvõimaluste otsimisele,» põhjendas ta.

Mis puudutab järgmiseks esmaspäevaks kokku kutsutud aktsionäride erakorralist üldkoosolekut –kus ühe päevakorrapunktina on üles seatud ka OEG vähemusaktsionäridele kuuluvate aktsiate ülevõtmine Odessey poolt ning kus ülevõtuhinnaks on pakutud 1,4 eurot aktsia kohta –, siis leiab Jääger, et seda eelmise üldkoosoleku otsuste üle käiv kohtuvaidlus ei mõjuta.

«Ei ole mingit põhjust uskuda, et ülevõtmine ei ole edukas. Odysseyle kuulub üle 90 protsendi OEG aktsiatest ning ta on ülevõtmisprotsessi alustanud, põhjendas Jääger. Tema sõnul on Odyssey vastavalt äriseadustiku sätetele esitanud OEG juhatusele vastava taotluse kõigi aktsiate ülevõtmiseks ning OEG ja Odyssey ühinemisleping on ka 6. augustil notariaalse kinnituse saanud.

Algselt pakuti aktsia eest 1,9 eurot

OEG suuraktsionärid Armin Karu ja Jaan Korpusov, kellele kuulus 64 protsenti ettevõtte aktsiatest, andsid selle aasta 19. märtsil teada, et on otsustanud ettevõtte maha müüa ja koos sellega lahkub Olympic ka Tallinna börsilt.

Ostjaks oli Novalpina Gruppi kuuluv Odyssey Europe AS. Novalpina on erakapitalil põhinev Euroopa päritolu investeerimisettevõte, mis keskendub enamusosalusinvesteeringutele Euroopas tegutsevatesse keskmise suurusega ettevõtetesse.

Pärast müügitehingu avalikustamist tegi ostja aktsiate ülevõtupakkumise ka väikeaktsionäridele, kellest osad leidsid, et pakutav aktsiahind ehk 1,9 eurot aktsia kohta on liiga väike. Nad sooviksid saada aktsia eest 2,3-2,5 eurot.

Väikeaktsionäride eestkõneleja rolli on võtnud Joakim Heleniusele kuuluv Trigon Asset Management, mis otsustas kohtu kaudu vaidlustada mitmed 29. juuni aktsionäride üldkoosoleku otsused, mis puudutasid ettevõtte aktsiakapitali suurendamist, mis nende hinnangul võimaldaks müügitehinguga väikeaktsionäride vastuseisust hoolimata lõpuni minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles