LHV: järsk börsilangus tuli tühjast kohast (3)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs.
New Yorgi börs. Foto: SPENCER PLATT/AFP

Langus Ühendriikide aktsiaturgudel kandus viiendasse päeva ning seekord puudusid ka ostjad, kes oleksid suutnud momentumit pidurdada, kirjutas LHV oma infokirjas.

Kuna S&P 500 -3,3% kukkumise taga konkreetset uudist polnud, siis võib eeldada, et osa sellest tingis viimastel kuudel erinevate riskide (intressimäärade tõus, kaubandustariifid) suhtes liialt rahulolevaks muutunud meeleolu ning tõenäoliselt oli oma roll mängida ka kauplemisprogrammidel. Euroopas sulgus Stoxx 600 -1,6%ga madalaimal tasemel alates märtsist. 

Müügi ulatus ajendas isegi Donald Trumpi põhjuseid lahkama, kuigi tema näeb selles vaid ühte süüdlast, kelleks on Föderaalreserv. Trumpi sõnul ei ole probleemiks mitte vastasseis kaubanduses, vaid tõusvad intressimäärad, hinnates keskpanga tegevust majanduskasvu pidurdamisel hullumeelseks. 

Olgugi et arenevad turud seisid juba enne tänast arvestatavate langustega silmitsi, on Ühendriikide aktsiaturul siiski piisav mõju, et lohistada välisturgude indekseid endaga veel sügavamale kaasa.

Hiina Shanghai Composite kukkus öösel -4,5% ning Hang Seng-3,8%, tuues langused aasta algusest vastavalt -21% ning -11%ni. Riski eest põgenemist võis näha ka mujal Aasias, kui Nikkei taandus -4,1%, Lõuna-Korea Kospi -3,9% ning Austraalia S&P/ASX 200 -2,7%. 

Kuna FEDi rahapoliitika on praeguse stressi üheks allikaks, siis võib täna selguv USA septembri inflatsioon olla üsna märgiilise tähendusega. Samuti selguvad Ühendriikide läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles