Investor Marist sai ootamatult suure panga omanik

Investor Mari
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investor Mari
Investor Mari Foto: Illustratsioon
  • Kuna vaid kodumaalt kasumit ei teeni, pööras investor Mari pilgu Ameerikale.
  • Nimelt soetas ta maailma suurima erakapitalifondi Blackstone aktsiaid.
  • Mari aktsiafondid on kokkuvõttes väikeses miinuses, üksikaktsiad tublis plussis.

Öeldakse, et pealehakkamine on pool võitu. Või et pärale jõudmiseks on vaja liikuma hakata. Kust need ütlused tulevad, ma täpselt ei teagi, aga igatahes tekkis mul tunne, et neil tarkuseteradel on tõepõhi all.

Nimelt sain endalegi ootamatult septembris ühe Eestiski tegutseva ning Baltimaades mõjuka panga omanikuks. Tõsi, mitte otse, küll aga kaude. Aga alustame algusest. Mullu suvel, kui olin oma investeerimisega üsna alguses ning soetanud portfelli paar aktsiat Tallinna börsilt, pidin vaatama mujale, sest kohalik turg on paraku endiselt piiratud ja vaid isamaaliste tunnete najal kasumit ei teeni. Kuigi hulk poliitikuid oma kihutuskõnedes vastupidist väidab ning seda südamest soovib.

Pikk plaan tuleb kasuks

Veidi ringi vaadates ja nõu küsides jõudsin otsingutega Ameerikasse, kuhu mujale. Nimelt ostsin maailma suurima erakapitalifondi Blackstone aktsiaid. Maksin toona 40 aktsia eest 1163 eurot, lisaks teenustasu 14,40 eurot. Algus polnud kiita ja kuu hiljem oli see investeering 80 euroga miinuses. Aga ühtlasi on see ka ilmekas näide, et iga tõusu ja langusega ei maksa kaasa minna. Kui see just sinu töö pole. Investoril peavad närvid korras olema ning kasuks tuleb pikem plaan. Nii ongi, et praeguseks olen investeeringuga üle kolme protsendi ja 40 euroga plussis.

Kes on Mari?

Investor Mari on Postimehe välja mõeldud investor, kes sai 7000-eurose päranduse, mille ta investeeris.
Päranduse lõppedes jätkab Mari investeeringuid juba iga kuu säästudest.
Investor Mari annab lugejatele teada oma uutest ostudest, edusammudest või tagasilöökidest.
Investor Mari ei tee ettevõtte aktsiatega tehinguid ajal, kui on teada, et selle ettevõtte kohta on tulemas oluline uudis.

Aga eriliselt rõõmustas mind hoopis see, et endalegi üllatuseks sain septembris seeläbi kaudselt kohalikku ettevõttesse investeerida. Nimelt teatas Blackstone, et ostab miljardi euro eest suurosaluse Luminoris. See on pank, mis pandi Balti turul kokku Nordea ja DNB harude baasil ning mida juhib Eestis kõrgelt hinnatud ja tunnustatud Erkki Raasuke. No mida sa hing veel ihkad!

Muuseas, Blackstone on ka üks Hiltoni hotelliketi omanikke; üks hotell asub Politseipargis keset Tallinna. Ja nagu praegu kombeks, siis kõik jutud viivad lõpuks Donald Trumpini. Nii ka seekord. Blackstone’i asutaja ja juht Stephen Schwarzman on USA presidendi hea sõber. Sellest fondist võiks rääkima jäädagi, aga pean jutustama ka ärevatest aegadest.

Tõusud ja langused

«Oktoober on ajalooliselt aktsiaturgudele üks ebameeldiv kuu,» ütles SEB privaatpanganduse strateeg ja kolumnist Peeter Koppel Postimehele pärast oktoobri alguse raputust turgudel. Tundub, et nii ongi. Ka minu portfell sai rapsida.

Suurema languse tegid läbi Harju Elekter ja LHV, väiksem võbelus käis läbi Merkost ja Tallinna Kaubamajast. Kokkuvõttes võib aga öelda, et midagi pöördelist ei juhtunud ning ajutine langus on praeguseks tasa tehtud.

Küll aga olen teise investeerimisaasta lõpuks avastanud vastuolulise trendi oma investeeringutes. Kui tavaliselt soovitatakse algajatel valida mõni fond, mis automaatselt ja soodsalt investeerib mõne turu või valdkonda juhtivatesse ettevõtetesse ning mis ajalooliselt näitab ka tublit tootlust, siis minule paistab esialgu vastupidine pilt. Minu aktsiafondid olid eelmise nädala lõpu seisuga kokkuvõttes paari protsendiga ehk ligi 100 euroga miinuses, samas kui üksikaktsiad on kokkuvõttes üle 13 protsendi ehk 1070 euroga plussis.

Tõsi, kaugeleulatuvaid järeldusi sellest teha ei saa. Küll aga on aeg küps, et oma investeeringud üle vaadata. Kindlasti huvitaks mind, kui mõni põnev riigifirma börsile tuleks, nagu kirjutas hiljuti Postimees. Ilmselt köitvaim võiks olla Eesti Energiast võrsuv Enefit Green, kes peamiselt toodab taastuvelektrit. Aga miski naiselik instinkt minu sees ütleb, et see enne kevadisi valimisi siiski teoks ei saa. Kahjuks.

Mari praegune portfell
Mari praegune portfell Foto: Postimees

Nii tuleb pigem vaadata taas välismaale. Pean tunnistama, et olen oktoobri börsituultest veidi ärevuses ja kuulasin veidi maad. Mõni asjatundja räägib, et tormiste aegade ootuses tasub turvasadamana otsida kommunaalfirmasid. Ikka neid, mis seotud elektri, vee ja kütusega.

Eestis on valik paraku napp. Osta saab vaid Tallinna Vett, mis järsu langusega mulle tormi veeklaasis põhjustas ning mille kahjumiga maha müüsin. Siiski jätkan ringivaatamist ja peagi löön oma värsked plaanid letti.

Investeering Luminori justkui köömes

  • Septembris teatas investeerimisfirma Blackstone Group, et omandab Nordealt ja DNB-lt 60-protsendilise osaluse Luminoris 1 miljardi euro eest.
  • Blackstone'i varade väärtus on 397 miljardit eurot.
  • Blackstone on maailma suurim erakapitalifond, kes tegeleb eri tüüpi investeeringute ja finantseerimisnõustamisega.
  • Blackstone’i asutas investeerimispankur Stephen Schwarzman 1985. aastal ühinemistele ja ülevõtmistele ning eriti ettevõtete väljaostmisele spetsialiseerinud nõustamisfirmana.
  • Nüüdseks on ettevõte kasvanud suureks investeerimisfirmaks, mis peale nõustamise tegeleb ka varahaldusega. Muuhulgas on Blackstone ka maailma suurim kinnisvaraomanik.
  • Üks Blackstone’i tuntumaid tehinguid on Hiltoni hotelliketi ülevõtmine 2007. aastal 27 miljardi dollari eest.
  • Blackstone on olnud hea dividendimaksja, aktsia dividenditootlus on 6,5 protsenti.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles