Apple kaotas ühe päevaga oma väärtusest üle 40 miljardi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs esmaspäevase kauplemispäeva lõpus.
New Yorgi börs esmaspäevase kauplemispäeva lõpus. Foto: Drew Angerer / AFP

Apple'i aktsia langes esmaspäeval viis protsenti, pühkides ettevõtte väärtusest minema üle 40 miljardi dollari. Langusesse läks ka ülejäänud USA tehnoloogiasektor, mis tiris omakorda kõik suuremad indeksid punasesse. Just samas värvis alustasid ka Aasia aktsiaturud.

Järsk langus algas pärast seda, kui kolm Apple'i suurtarnijat vähendasid oma pühadehooaja kasumiprognoose, tuues põhjuseks üha kahaneva nõudluse iPhone'ide järele. Apple'i tarnija ja näotuvastustehnoloogia kallal töötav USA ettevõte Lumentum teatas, et üks nende suurimaid kliente vähendas oluliselt tellimusi ja seetõttu pidi firma kustutama prognoosidest 70 miljonit dollarit. Lumentumi aktsia langes üle 30 protsendi.

Kasumiprognoose vähendas ka iPhone'i ekraanide valmistamisega tegelev Japan Display ja Briti kiibitootja IQE.

Apple oli esmaspäeval Dow indeksi suurim kaotaja, mis jäi kauplemispäeva lõpuks 2,3-protsendisesse langusesse. S&P 500 indeks langes kaks protsenti ja Nasdaq kogunisti 2,75 protsenti. Amazoni aktsia langes sealjuures üle nelja protsenti, Google'i Alphabet 2,5 protsenti ja Facebook 2,3 protsenti.

Apple'i aktsia hind jäi kauplemispäeva lõpuks 194 dollari peale, mis on viieprotsendine langus. Võrreldes oktoobri parima seisuga on aktsia hind langenud ligemale 15 protsenti. 

Börsilangus nakatas peatselt ka Aasia aktsiaturge, kus Apple'i tarnijad ja koostööpartnerid hakkasid teisipäeval samuti kiiresti väärtust kaotama. Taiwanis tegutsev iPhone'i tootja Hon Hai Precision Industry (tuntud peamiselt kui Foxconn) kaotas oma aktsia väärtusest üle kolme protsendi. Nende rivaal Pegatron Corp kaotas aktsiast üle viie protsendi.

Maailma suurima lepingulise kiibitootja Taiwan Semiconductor Manufacturing aktsia langes 2,6 protsenti ja mobiilikaamerate tootja Largan Precisioni aktsia 3,6 protsenti. Taiwani börsiindeks TWII langes 1,6 protsenti.

Hong Kongis tegutseva Apple'i tarnija AAC Technologies aktsia langes üle kuue protsendi. Lõuna-Korea elektroonikaosade valmistaja Samsung Electro-Mechanicsi aktsia langes üle viie protsendi ja LG Innoteki oma lausa 9,5 protsenti.

Apple teatas varem sellel kuul, et nende prognoositavad pühadehooaja müüginumbrid ei vasta Wall Streeti ootustele seoses arenevate turgude nõrkusega. Ettevõte teenib küll jätkuvalt rekordilisi kasumeid, kuid enamik rahast tuleb nüüd juba teenuste pakkumisest nagu App Store, Apple Pay, Apple Music jne.

Apple teatas ühtlasi hiljuti, et ei avalda nüüdsest enam investoritele iPhone'i, iPad'i ja MacBook'i müüginumbreid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles