Brexiti draama tõi suure aktsialanguse

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni börsihoone.
Londoni börsihoone. Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Nii Briti nael kui ka mitmete Suurbritannia ehitusfirmade ja pankade aktsiad läksid tugevasse langusesse pärast seda, kui kabinetiministrid Dominic Raab ja Esther McVey astusid peaminister Theresa May Brexiti lahkumisleppe pärast tagasi.

Royal Bank of Scotlandi aktsia langes üheksa protsenti ning suuremad ehitusfirmad Persimmon, Taylor Wimpey ja Barratt Developments kaotasid oma aktsia väärtusest seitse protsenti. Nael kukkus euro vastu 1,9 protsenti ja dollari vastu 1,7 protsenti. Briti peamist indeksi FTSE 100 langus kuigi palju ei puudnutanud, kuid peamiselt kohalikest ettevõtetest koosnev FTSE 250 langes 1,6 protsenti.

FTSE 250 indeksi suurim kaotaja oli Capita, mille aktsia langes 14 protsenti. Halvasti läks samast indeksist ka Briti ehitusfirmal Countryside Properties, mille aktsia kaotas üheksa protsenti.

Aktsialangus puudutas eelkõige ettevõtteid, kes teevad enamuse oma ärist Suurbritannia piires ja on nii tugevalt sõltuvad Briti majandusest. Just selle pärast said suurima põntsu ehitusfirmad, pangad ja jaemüüjad, kelle tegevust ohustab poliitiline ebakindlus kõige rohkem.

Suuri ettevõteid hirmutab ka mõte uutest valimistest, mille käigus võib võimule saada leiboristist Jeremy Corbyn, kes on lubanud muuhulgas riigistada suure osa majandusest ja tõsta järsult ettevõtetele kehtivaid makse. Just suurem võimalus uuteks valimisteks andis valusa hoobi Royal Bank of Scotlandi aktsiale, mille Corbyn on lubanud riigistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles