Autotööstuse tippmehe vahistamine saatis Nissani ja Mitsubishi aktsiad langusesse

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renault-Nissan-Mitsubishi Liidu tegevjuht Carlos Ghosn.
Renault-Nissan-Mitsubishi Liidu tegevjuht Carlos Ghosn. Foto: STEVE MARCUS / REUTERS

Nissani ja Mitsubishi aktsiad alustasid Tokyo börsipäeva korralikus languses pärast Nissani nõukogu esimehe Carlos Ghosni vahistamist esmaspäeva õhtul. 64-aastast Ghosni peetakse üheks autotööstuse kõige mõjuvõimsamaks isikuks.

Jaapani prokuratuur süüdistab Ghosni oma sissetulekute suuruse varjamises viieaastase perioodi jooksul alates 2011. aastast. Ghosn võis selle aja jooksul jätta deklareerimata kuni viis miljardit jeeni (44,4 miljonit dollarit). Samuti süüdistab prokuratuur teda ettevõtte varade väärkasutamises, kuid pole siiani täpsustanud, mida see süüdistus endas täpsemalt kätkeb.

Ghosni teod paljastas Nissani tehtud siseuurimine, mis sai alguse anonüümse vilepuhuja vihjest. Nissan teatas esmaspäeval, et jagab kõiki oma uurimise tulemusi prokuratuuriga ning teeb nendega igat moodi koostööd. Autotootja vihjas ühtlasi sellele, et Ghosni hingel võib olla veel terve hulk muid rikkumisi. Lisaks Ghosnile on vahistatud ka Nissani nõukogu liige Greg Kelly, keda kahtlustatakse pettustele kaasa aitamises.

Carlos Ghosn on siiani juhtinud Jaapani-Prantsuse strateegilist autotööstuse partnerlust Renault’-Nissani-Mitsubishi Liit. Nii Mitsubishi kui Nissan on lubanud mehe oma ridadest välja visata. Nissani tegevjuht Hiroto Saikawa ütles esmaspäeva õhtul toimunud pressikonverentsil Yokohamas, et ühele mehe kätte anti autotööstuses lihtsalt liiga palju võimu.

Nissani aktsia langes teisipäeva lõunaks (Jaapani aja järgi) neli protsenti ja Mitsubishi aktsia enam kui seitse protsenti. Renault kaotas Euroopas oma aktsia väärtusest üle kaheksa protsendi.

Jaapani seaduste järgi võib Ghosni oodata kuni 10-aastane vanglakaristus, kuni 10 miljoni jeeni suurune trahv või mõlemad.

Renault-Nissan-Mitsubishi teatas möödunud aastal, et müüs üle 10,61 miljoni sõiduauto, tehes sellest maailma suurima autotootja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles