Soome kahanev elumajade turg viis Eesti ehitusmaterjali tootja kahjumisse

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skano tootmine Pärnus. Pilt on illustratiivne.
Skano tootmine Pärnus. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann/Postimees

Pärnus puitkiudplaate ja mööblit tootva AS-i Skano üheksa kuu müügitulu langes 9,6 protsenti 11,4 miljonile eurole ning ettevõtte puhaskahjum oli 505 000 eurot.

Mullu oli sama perioodi käive 12,6 miljonit ja kasum 77 000 eurot, teatas Skano börsile.

«Puitkiudplaadi müügitulu languse põhjustas Skano Fibreboardi jaoks kahanenud nõudlus ühepereelamute suurimal turul, Soomes,» tõdes ettevõtte juht Torfinn Losvik.

Kuigi ettevõte on AC Nielsen poolt edastatava turustatistika kohaselt Soome puitkiudplaadi segmendis turuliider 72-protsendilise turuosaga, põhjustab müügikäibe languse eluasemeturu muutus, kus tarbijad kolivad pigem elama linnadesse ja korterelamutesse, selle asemel, et järgida traditsioonilisemat, oma maja ehitamise trendi, märkis Losvik.

Müügitulud teiste turgude klientidele näitasid mõningast kasvu. Mööbli hulgimüüki mõjutas negatiivselt neljast võtmekliendist kolme nõrk tegevus.

Skano puitkiudplaadi kasumlikkus vähenes oluliselt puiduhakke sisseostuhindade kallinemise tõttu. Mööbliäri kasumlikku oli samaväärne möödunud aasta kolmanda kvartaliga.

Mööbli hulgimüügi müügitulu oli kolmandas kvartalis 630 000 eurot, mis on 12 protsenti langust eelmise aasta sama perioodiga võrreldes. Müügitulu kahel põhiturul, Venemaal ja Soomes oli 402 000 eurot ehk 91 000 eurot madalam 2017. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes.

«Me oleme juurutamas iga-aastast hinnatõusu protseduuri, leevendamaks puiduhakke, tootmisprotsessi põhilise toormaterjali, sisseostuhinna tõusust tulenevat negatiivset mõju. Turustustegevused on fokuseeritud meie poolt toodetud plaadi positiivsete omaduste kajastamisele, et see on toodetud värskest kuusepuu hakkest, samas kui konkurendid kasutavad sünteetilisi materjale,» märkis ettevõtte juht.

Skano kolmanda kvartali käive vähenes mullusega võrreldes 9 protsenti 3,7 miljonile eurole, puhaskahjum oli 211 000 eurot. Mullu teeniti samal perioodil müügitulu 4,1 miljonit eurot ja kasumit 14 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles