Eesti elektri börsihind oli novembris Baltikumi madalaim

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid
Elektriliinid Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Elektri börsihinnad kasvasid novembris pea kõikjal Põhjamaade elektribörsi Nord Pool hinnapiirkondades, kõrgeim oli hind Lätis ja Leedus.

Eesti hinnapiirkonnas tõusis elektri börsihind oktoobriga võrreldes 13,5 protsenti 52,62 eurole megavatt-tunni eest, Lätis oli hind 55,24 ja Leedus 55,42 eurot. Soome hinnapiirkonnas kasvas börsihind kaheksa protsenti 50,08 euroni megavatt-tunni kohta.  Börsi süsteemihind kasvas kuuga 12,38 protsendi võrra 48,37 euroni megavatt-tunni eest, teatas Elering.

Eesti ja Läti hinnapiirkondades esines möödunud kuul hinnavahe 166 tunnil, Eesti ja Soome vahel 173 tunnil. Läti ja Leedu hinnapiirkondades erinesid börsihinnad 33 tunnil.

Eesti ja Läti vahelised elektri võimsusvood liikusid novembris ligi 96 protsendil ajast Läti suunas ja sellel suunal kasutati kuu jooksul ära 65 protsenti turule antud võimsusest. Ligi 15 protsendil ajast ehk 106 tunnil kasutati võimsus ära sajaprotsendiliselt.

Eesti ja Soome vahel olid võimsusvood ligi kolmveerandil ajast suunaga Eestisse ja 16 protsendil Soome poole. Kaubandust ei toimunud 72 tunnil. Eesti suunas kasutati kuu jooksul ära 36 protsenti turule antud võimsusest, Soome suunal seitse protsenti. Kogu ulatuses kasutati võimsus ära 18 tunnil Eesti suunal ja 13 tunnil Soome suunal.

Piiriülese ülekandevõimsuse jagamisest teenis Elering novembris tulu 1,3 miljonit eurot.

Elektrihinda mõjutava süsinikdioksiidi emissioonikvootide hinnavahemik oli teist kuud järjest kerges languses. Minimaalseks süsinikdioksiidi emissiooni hinnaks kujunes novembris 15,62 eurot ja maksimaalseks 20,92 eurot tonni kohta.

Nasdaq OMX tulevikutehingute turu viimase kauplemispäeva järgi võib detsembrikuu elektri börsihinnaks Eestis kujuneda 51,8 eurot megavatt-tunni eest. Lätis on oodatav hind 55,65 ja Soomes sarnaselt Eestile 51,8 eurot. Tuleva aasta keskmiseks börsihinnaks kujuneb tulevikutehingute järgi Eestis 48,7 eurot megavatt-tunni kohta, Soomes 47,8 ja Lätis 51,6 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles