Ajal mil maailma börsid vappusid, ostis Norra naftafond aktsiaid kokku

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra naftafondi tegevjuht Yngve Slyngstad.
Norra naftafondi tegevjuht Yngve Slyngstad. Foto: Ints Kalnins / Reuters/Scanpix

Triljoni dollari suurune Norra naftafond käitus lõppenud aasta lõpul legendaarse investori Warren Buffetti näpunäidete järgi: ole ahne siis kui teised kardavad.

Maailma aktsiaturud kukkusid eelmise aasta lõpul järsult, aga fond kasutas võimalust ning suurendas aktsiapositsioone 22 miljardi dollari võrra, vahendab Bloomberg. Fondi portfellist moodustavad aktsiad 66,3 protsenti ning neile kuulub keskmiselt 1,4 protsenti maailma kõikidest börsil noteeritud aktsiatest. Fond on liikumas aktsiate osakaalu kasvatamisele 70 protsendini portfellist.

Fondi tegevjuht Yngve Slyngstad kinnitas mõned päevad tagasi toimunud pressikonverentsil, et märkimisväärne hulk aktsiaid osteti ka selle aasta jaanuaris. Kokku on ostnud fond aktsiaid väärtuses, mis vastab kolmele protsendile portfelli koguväärtusest.

Fondi suurimad investeeringud olid eelmisel aastal Microsofti, Apple’i ja Google’i emafirma Alphabet aktsiad ning suurimad võlakirjaostud USA, Jaapani ja Saksamaa riigivõlakirjad.

Pärast seda kui nafta hinna langemise tõttu võeti fondist nii 2016. kui ka 2017. aastal raha välja, pani Norra riik fondi eelmisel aastal 34 miljardit Norra krooni (3,5 miljardit eurot).

2018. aastal investeeris fond 73 riigi väärtpaberitesse. Euroopasse investeeringute osakaal oli 34,1 protsenti võrrelduna 36 protsendiga üle-eelmisel aastal. Investeeringute osakaal Põhja-Ameerikasse kasvas kahe protsendipunkti võrra 43 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles