Sajandi kriis andis investorile sajandi võimaluse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vikram Pandit, mees, kelle kiri tähistas finantskriisi selgroo murdmist. Edasi sai minna ainult paremaks.
Vikram Pandit, mees, kelle kiri tähistas finantskriisi selgroo murdmist. Edasi sai minna ainult paremaks. Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix

Kümme aastat pärast finantskriisi kuristiku põhja on tõusnud enamik maailma aktsiatest.

Kümme aastat tagasi, 10. märtsil 2009, saatis USA suurpanga Citigroup toonane juht Vikram Pandit töötajatele memo, milles teatas, et pank saab pärast viit kahjumlikku kvartalit ilmselt esimese kasumi.

«Oleme 2009. aasta kaks esimest kuud olnud kasumis ning meil on parim kahe kuu tulemus alates 2007. aasta kolmandast kvartalist,» kirjutas Pandit ajakirjandusse lekkinud memost.

Citigroupi aktsia hind hüppas sel päeval 38 protsenti. USA tuntuim aktsiaindeks Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis 5,8 protsenti, suure tõusu tegi enamik maailma aktsiatest.

Hiljem selgus, et just see memo muutis sajandi sügavama finantskriis kulgu – pool aastat pärast investeerimispanga Lehman Brothers pankrotti. Just 2009. aasta 9. märtsil saavutas enamik maailma aktsiaturge põhja ning oma põhja leidis ka väga palju maailma eri börsidel noteeritud aktsiad. Põhjast sai vaid tõusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles