Aksiaturge tabas järsk langus, investorid kardavad kriisi (5)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedene päev tõi New Yorgi börsile ärevad meeleolud.
Reedene päev tõi New Yorgi börsile ärevad meeleolud. Foto: Spencer Platt / AFP

Wall Streeti tabas reedel järsk langus, kui USA Föderaalreserv teatas alla ootuste madalast märtsikuu tootmisaktiivsusest USAs, Euroopa Liidus ja Jaapanis. Suuremad indeksid langesid kõige madalamale tasemele pärast jaanuari algust.

Ootamatult madal tootmisaktiivsus viis USA võlakirjade tulumäära kõvera ümberpööratud kujule, mis tähendab, et kolme-kuuste võlakirjade tulumäär ületas 10-aastaste võlakirjade tulumäära. Viimati juhtus midagi sellist 2007. aastal. Investorid nägid seda võimaliku märgina lähenevast majanduskriisist. Mitmete majandusanalüütikute sõnul ei tasu sellest veel aga kriisi välja lugeda, kuid põhjust on olla ettevaatlik.

Tööstusindeks Dow Jones langes 1,8 protsenti ehk 460 punkti, lõpetades reedese päeva tasemel 25 502,32 punkti. Dow jaoks oli tegemist suurima kukkumisega alates 3. jaanuarist. S&P tegi läbi veel suurema languse, kaotades oma väärtusest 1,9 protsenti, ja jäi pidama tasemel 2800,71 punkti. Tehnoloogiaindeks Nasdaq alanes 2,5 protsenti, sulgudes 7642,67 punkti tasemel.

Nike’i aktsia vajus reedel 6,6 protsenti, sest sporditarvete valmistaja müüginumbrid jäid Põhja-Ameerikas alla ootuste madalaks. Tesla aktsia kukkus 3,5 protsenti, sest Wall Streeti uuringufirma Cowen vähendas Model 3 nõudluse prognoosi USAs vähemalt seniks, kuni tuleb müügile elektriatuo kõige odavam versioon.

Kukkumist jätkas ka Boeingu aktsia, mis langes 2,8 protsenti pärast seda kui Indoneesia lennufirma Garuda tühistas kuue miljardi dollari suuruse 737 MAX lennukite tellimuse. Voogedastushiiglase Netflixi aktsia langes 4,5 protsenti, sest Apple tuleb kõigi eelduste kohaselt esmaspäeval välja enda voogedastusplatvormiga. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles