Aktsiaturgudel oli viimaste kuude kõige süngem päev

Rait Piir
, reporter
Copy
New Yorgi börsi domineerisid esmaspäeval punased värvid.
New Yorgi börsi domineerisid esmaspäeval punased värvid. Foto: Xinhua / ZUMAPRESS.com

USA börs läks esmaspäeval suurde langusesse pärast seda kui Hiina kehtestas Ühendrikkidele vastulöögiks uued imporditollid.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus 2,4 protsenti ehk 617,38 punkti ja S&P 500 langes 2,4 protsenti ehk 69,53 punkti. Mõlema indeksi jaoks oli tegu suurima kukkumisega pärast selle aasta kolmandat jaanuarit. Nasdaq vajus 3,4 protsenti ehk 269,92 protsenti ja tegi kõige halvema tulemuse pärast möödunud aasta neljandat detsembrit. 

Mitmete Hiinas äri tegevate USA suurettevõtete aktsiad läksid suurde langusesse. Lennukitootja Boeing kukkus näiteks 4,9 protsenti (17,30 dollarit) ja Hiinas iPhone'i valmistav Apple kukkus 5,8 protsenti (11,46 dollarit).

Investorid ja analüütikud kardavad, et kaubandusläbirääkimiste nurjumine vähendab ettevõtete ja tarbijate enesekindlust ning võib vähendada kulutamist ajal, mil maailma majanduskasv on juba niigi aeglustumas.

UBSi analüütikud prognoosivad, et USA majanduskasv võib kukkuda 0,75 - 1,0 protsenti, kui kogu Hiina impordile kehtestatakse 25 protsendine toll.

Langus tabas teisipäeval ka Aasia aktsiaturge. Hiina börsil langes Shanghai Composite indeks 1,2 protsenti ja MSCI Hiina indeks 1,3 protsenti. Jaapani Nikkei vajus 0,7 protsenti ja Austraalia aktsiad 1,1 protsenti. MSCI Aasia indeks väljaspool Jaapani kukkus 0,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles