Maagaasi hind Euroopas langes 10 aasta madalaimale tasemele ning tõotab sügisel langeda veelgi (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kui Gazprom tarneid ei vähenda, võib maagaasi hind langeda veelgi.
Kui Gazprom tarneid ei vähenda, võib maagaasi hind langeda veelgi. Foto: Vitaly Nevar / Vitaly Nevar/TASS/Scanpix

Gaasimahutid on saavutanud peaaegu täismahutavuse tavapärasest varem ja üha uut maagaasi on tulemas nii tankeritega kui ka gaasitorudest. Kuna tootjad on vähendanud tootmist gaasiväljade ja tootmisseadmete remontimise ja hooldustöödega, ei ole maagaasi hind suutnud suvel kümne aasta madalamale tasemele kukkumisest.

Maagaasi hind Hollandis, mis on selle võrdlushinnaks (benchmark) Euroopas, kukkus suve alguses alla 10 euro megavatt-tunni kohta, kirjutab Bloomberg.

«Septembris saavad Euroopa kõik gaasimahutid täis, mis suurendab riski, et hinnad langevad,» ütles uudisteagentuurile Hollandi energiaettevõtte PZEM vanemkaupleja Niek van Kouteren. «Praeguse hinnataseme juures on tootjad sunnitud varuma vähem gaasi. Samal ajal suured tootjad nagu Venemaa, püüavad suurendada turuosa,» lisas ta.

Ainus võimalus hinnatõusuks Euroopas on see, et Venemaa ja Norra tõmbavad tarnimist tagasi või peatatakse veeldatud maagaasi import, ütles Šveitsi investeerimispanga Julius Baer peaökonomist Norbert Ruecker, kelle sõnul võib gaasi hind langeda sügisel veel 20 protsenti.

«Kui asjad muutuvad väga halvaks, võib langus tulla veelgi suurem,» lisas ta.

Venemaa gaasigigant Gazprom teatas eelmisel nädalal, et nende eksport Euroopasse kahaneb 192 miljardi kuupmeetrini aastas, mis on 4,5 protsenti vähem kui eelmise aasta rekordkogus. Venemaa keskmine gaasihind peaks langema eelmise aastaga võrreldes 13 protsenti.

Samal ajal ei ole usutav, et Venemaa keerab gaasikraanid kinni lihtsalt vaid madalate hindade tõttu.

«Kui meil on võimalus, müüme rohkem,» ütles Gazprom Expordi asejuht Mihhail Malgin eelmisel nädalal toimunud konverentsikõnes analüütikutega. «Turuosa ei ole meie eesmärk per se, vaid pigem tegevuse tagajärg,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles