Kildanaftatootjate aktsiad hüppasid lakke

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Naftapuuraugud Põhja-Dakotas.
Naftapuuraugud Põhja-Dakotas. Foto: Andrew Cullen / Reuters/Scanpix

Nädalavahetusel toimunud droonirünnak Saudi Araabia naftatöötluskompleksile, mis kõrvaldas turult umbes kuus protsenti päevasest naftatoodangust, pani rallima USA kildanaftatootjate aktsiad. Väiksemate tootjate aktsiad lendasid lausa taevastesse kõrgustesse.

Näiteks Põhja-Dakota puurimisfirma Whiting Petroleumi aktsia hind hüppas eile tervelt 49 protsenti, kildanaftatootja Oasis Petroleum aktsia 29 protsenti, Lään-Texases opereeriv Centennia Resource Development väärtpaber kallines 32 protsenti ja California Resources aktsia 38 protsenti.

Üle kümne protsendi kallinesid enam kui kolme tosina naftauurimis- ja -tootmisettevõtte aktsiad, kirjutab The Wall Street Journal.

Aktsiate hinnaralli põhjuseks pole ainult usukumus, et tootjad saavad müüa musta kulda kõrgema hinnaga kui eelmisel nädalal, vaid panustatakse sellega, et tulevikutehingute hinnad lubavad seda müüa kõrgema hinnaga ka tulevikus.

Investeerimispank SunTrust Robinson Humprey analüütikdu kirjutasid klientidele, et nafta hinna kerkimine umbes 60 dollarini barrel (siin on mõeldud peamiselt USA kaubeldava WTI hinda – T.O.) on väga kasulik paljudele naftatootjatele, sest paljude jaoks ollakse nullkasumis hinnavahemikus 50 kuni 55 dollarit barrel ja kõik mis üle selle, on puhas kasum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles