Soome laenule maksti 0,7 protsenti peale (9)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Soome lipp Helsingis.
Soome lipp Helsingis. Foto: Ints Kalnins / Reuters/Scanpix

Soome riik võttis augustis viieaastase lunastamistähtajaga laenu, millele olid investorid nõus peale maksma ja laenuintress oli miinus 0,7 protsenti, teatas põhjanaabrite rahvusringhääling Yle. Soome võlakoormus kasvab pidevalt, aga laenude teeninduskulud järjest kahanevad.

Tegemist on madalaima intressimääraga, millega Soome on kunagi laenu saanud, ütles telekanalile Yle1 riigikassa juht Teppo Koivisto. Tema sõnul on tegelikult tegemist ka maailmarekordiga, sest mitte ükski riik pole varem saanud laenu nii madala intressimääraga. Tõsi, Saksmaa sai laenu septembris –0,88 protsendiga, aga see oli vana laenu pikendamine, mitte uus laen. Soome viieaastase laenu intressimäär oli –0,734 protsenti.

Natukene oli soomlastel ka õnne, sest nad korraldasid võlakirjaemissiooni vahetult pärast suvepuhkusi, enne kui teised riigis laenuturule jõudsid.

Negatiivsete intressimääradega maailmas ei pea korraliku reitinguga riigid enam laenuintresse maksma, vaid neile makstakse peale. Bloombergi andmetel ületas augusti lõpus negatiivse intressimääraga laenude maht 17 triljoni dollari taseme, millest 8,7 triljoni dollari väärtuses on saanud Euroopa ja 7,3 triljoni väärtuses Aasia, täpsemalt Jaapan.

Euroopas on Prantsusmaa negatiivse intressimääraga laenude maht 2,3 triljonit dollarit (2,1 triljonit eurot), Saksamaa 2,1 triljonit dollarit (1,9 triljonit eurot) ja Hispaania 890 miljardit dollarit (809 miljardit eurot).

Soome on ka värskeim riik, kelle kõikide lunastamistähtaegade võlakirjade intressimäärad on negatiivsed. Reutersi andmetel on neid selliseid riike nüüd kokku  viis – lisaks Soomele veel Šveits, Saksamaa, Holland ja Taani.

Soome valitsus on vastu võtnud otsuse laenata järgmisel aastal kaks miljardit eurot. Praegu oleks põhjanaabritel võimalus võtta peaaegu 14 miljardit eurot, kuid riigikassa laenas «vaid» kolm miljardit.

Järgmise aasta kaks lisamiljardit suurendab Soome riigi võlakoormuse 108 miljardi euroni. Ehkki võlakoormus kasvab, Soome riigi intressikulu kahaneb. Sel aastal on Soome valitsuse intressikulu 1,18 miljardit eurot, järgmisel aastal langeb 0,97 miljardile, mis on sama tase kui üheksakümnendate aastate keskel, ehkki riigi võlakoormus oli siis vaid kaheksandik praegusest.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles