H&M on saanud uue hingamise (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
H&Mi kauplus.
H&Mi kauplus. Foto: REGIS DUVIGNAU/REUTERS/SCANPIX

Kaks aastat tagasi, 2017. aasta suvel kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industrie, et kuningakoda on müünud kõik perefondile Gallierafonden kuulunud maailma ühe tuntuma moerõivaste jaemüüja Hennes & Mauritz (H&M) aktsiad.

Ära müüdi 24 000 väärtpaberit, mille eest saadi neli miljonit Rootsi krooni (toonase kursi järgi 385 000 eurot).

H&M aktsia oli tolleks ajaks langenud juba kaks aastat, mistõttu kuningapere mure oma investeeringu pärast oli täiesti põhjendatud ja aktsia langeski edasi.

Pärast nelja aastat kestnud langust on nüüd kõik teisiti. Aasta algusest on H&Mi aktsia hüpanud pea kahe kolmandiku võrra, olles sellega konkurentsitult parim suurettevõtte aktsia Stockholmi börsil. Oma suhtumist on muutnud ka omal ajal aktsialangust ennustanud investeerimispanga Carnegie analüütik Niklas Ekman, keda Rootsis seetõttu H&Mi oraakliks kutsutakse.

«Suhtun H&Mi ettevaatlikult üha positiivsemalt,» ütles Ekman mõni aeg tagasi Rootsi majanduslehele Dagens Industrie.

Aktsia hinnatõusu taga on muuhulgas ka suuromanik perekond Persson, kelle kolmanda põlvkonna esindaja Karl-Johan Persson on tegevjuht ja tema isa Stefan Persson nõukogu esimees. Perekond on suurendanud oma osalust kümne protsendi võrra, 47,9 protsendini. Tänu kahe eri häälearvuga aktsiate süsteemile kuulub perekonnale koguni 74,7 protsenti häältest.

Lisaks on Stefan Perssoni õe Lottie Thami perel 5,4 protsenti aktsiatest ja 2,6 protsenti häältest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles