Turud liiguvad nagu peata kanad

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kaupleja New Yorgi börsil
Kaupleja New Yorgi börsil Foto: Michael Nagle/ZUMAPRESS.com

Eile õhtul kukkusid taas järsult USA aktsiaturud pärast seda kui USA keskpank (Föderaalreserv ehk Fed) alandas erakorralisel koosolekul baasintressi poole protsendipunkti võrra ühe protsendini. Viimastel päevadel on turgude üles-alla kõikumine väga suureks muutunud ja tundub, et investorid on hakanud pead kaotama.

Fedi otsus põhjustas palavikulise kauplemise ning esialgne reaktsioon oli positiivne ja aktsiaindeksid kerkisid üsna märkimisväärselt. Kuid optimism kestis vaid 15 minutit ning päeva lõpuks kukkusid indeksid pea kolm protsenti ning kümne aastaste võlakirjade intressimäärad kukkusid esmakordselt alla ühe protsendi taseme.

Euroopa aktsiaturud eile küll tõusid, aga Aasia börsid langesid.

Viimati alandas USA keskpank erakorraliselt baasintressi 2008. aastal finantskriisi ajal.

Selge, et intressimäärade alandamise põhjuseks oli risk, et koroonaviiruse levik alandab majanduskasvu või veab majanduse koguni langusesse.

«Me saame aru, et intressimäära alandamine ei vähenda infektsiooni taset,» ütles keskpanga juht Jerome Powell pärast nõukogu otsust toimunud pressikonverentsil, aga ta lisas, et usub, et see annab majanduskasvule märkimisväärse tõuke.

Turu eilne reaktsioon näitas väga selgesti investorite muret sellepärast, et intressimäärade alandamine üksi ei hoia ära tarbijate kulutuse ja ettevõtete investeeringute languse.

Viimaste päevade aktsiate liikumine näitab üsna selgesti, et investorid on nagu peata kanad, nagu oli ka 2008. aasta finantskriisi ajal, mil ühel päeval aktsiate hinnad kukkusid järsult, seejärel oli suur tõus, et kolmandal päeval taas kukkuda.

Nii oli reedese kauplemispäeva algus USA börsidel üsna kole, kus indeksid kukkusid üle nelja protsendi, aga päeva lõpuks taandus näiteks Dow Jonesi tööstuskeskmise langus 1,4 protsendile.

Esmaspäeval toimus aga USA, aga ka teistel turgudel võimas tõus, mis tegi tasa suurema osa varasemate päevade  langusest ning eile oli taas suur langus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles