Suurfirmade väärtusest haihtus 5 triljonit dollarit (3)

PM Majandus
Copy
Kauplejatel on ees ootamas palju unetuid öid.
Kauplejatel on ees ootamas palju unetuid öid. Foto: JOHANNES EISELE/AFP

Uue koroonaviiruse hirmu ja toornafta hindade sügava languse tõttu on New Yorgi börsi S&P 500 indeksist haihtunud mõne nädalaga üle 5 triljoni dollari, kirjutab Reuters.

S&P 500 vajus esmaspäeval 7,6 protsenti ning esmakordselt pärast 2008. aasta finantskriisi peatati kauplemine pärast turu avanemist 15 minutiks.

Saudi Araabia ja Venemaa suutmatus kokku leppida toornafta tootmismahtudes tõi päeva lõpuks kaasa 20-protsendilise nafta hinna kukkumise, mis on suurim alates 1991. aasta Lahesõja lõpu päevilt.

«Siin oli vähemalt kolm tegurit mängus: üks oli kindlasti Itaalia karantiiniuudis, mis viitas sellele, et probleem on palju tõsisem kui võisime arvata, teine on Ameerika Ühendriikides toimuv, mis ei tekita usaldust, ja kolmas ning kõige olulisem tegur oli hinnasõda,» rääkis Ardo Hansson «Aktuaalsele kaamerale».

Sama ütles ka Independent Advisors Alliance'i investeerimisjuht Chris Zaccarelli, kes märkis, et ebakindlust näitab USA võlakirjatootluste kukkumine «nii madalale ja kiiresti».

New Yorgi börsil vajusid viimase 52 nädala madalaimale tasemele 3500 aktsiat, mis on suurim näitaja alates 2008. aasta finantskriisist.

Microsofti väärtusest on alates 19. veebruarist haihtunud 250 miljardit dollarit, Google'i emafirma Alphabet ja Apple on saanud 200 miljardi suuruse löögi, Amazoni turuväärtusest on kadunud 170 miljardit dollarit.

Suurima löögi sai sarnaselt muu maailmaga energiasektor. S&P 500 energiaindeks SPNY kukkus eile 20 protsenti, madalaimale tasemele alates 2004. aasta augustist. Indeks on viimase aasta tipust vajunud 50 protsenti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles