Saudide riiklik naftahiid tõstab tootmist: hinnasõda saab hoogu juurde (7)

Copy
Nafta tootmine Californias.
Nafta tootmine Californias. Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP

Saudi Araabia riiklik naftahiid Saudi Aramco tõstab toornafta tootmise aprillist 12,3 miljoni barrelini päevas, teatas firma teisipäeval, eskaleerides hinnasõda Venemaaga.

«Saudi Aramco teatab, et hakkab aprillist pakkuma oma klientidele 12,3 miljonit barrelit toornaftat päevas,» teatas ettevõte Saudi börsile.

Samas hüppas nafta hind pärast eilset kokkukukkumist täna hommikul kaheksa protsenti, sest investorid ootavad võimalikke valitsustepoolseid majanduste stimuleerimisi ning asjaolust, et uute nakatunute arvu kasv Hiinas on aeglustunud.

USA president Donald Trump lubas eile, et ta võtab kasutusele olulisi samme USA majanduse vastuseisu tugevnemiseks ja arutab vabariiklastest parlamendiliikmetega tööjõumaksude alandamise võimalusi.

Pärast eilset nafta hinna kukkumist veerandi võrra hüppas täna hommikul musta kulla hind kaheksa protsenti.

Brenti nafta hind hüppas 8,3 protsenti 37,21 dollarini barrel, peamiselt USAs jälgitav West Texas Intermediate (WTI) kallines 7,9 protsenti 33,59 dollarini barrel.

Lisaks nafta hinnale kerkisid Aasia aktsiaturud ning võlakirjade tootlused (intressimäärad). USA aktsiahindade tulevikutehingud on plussis.

Nafta hinda toetasid ka lootused, et nafta hinnasõja alustanud Saudi Araabia ja Venemaa jõuavad kokkuleppele, aga ka USA kildanafta toodang kahaneb.

Kildanafta tootjatel läks kiireks kulutuste vähendamisega ning nad võivad vähenda ka tootmist, sest nende võlakoormus on väga suur.

«Kui me vaatame selle tööstuse finantsvõimendust, siis hinnatase 30 dollarit (barrel) pole kasumlik,» ütles Reutersile varahaldusfirma Probis Group investeeringute juht Jonathan Barratt.

«Saudidel ja teistel Lähis-Ida tootjatel on eelarvepiirangud, Venemaal on hädasti raha vaja ning kildanafta tootmise kasumlikkuseks peaks hind olema 50 dollari kandis. Kui see kõik kokku panna, peavad nad millalgi mingisugusele kokkuleppele jõudma.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles