Täna on oodata maailma börsidel taas suurt kukkumist (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Aasia börsid langesid. Fotol Tokio börsi tabloo.
Aasia börsid langesid. Fotol Tokio börsi tabloo. Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP

Vaatamata USA keskpanga üllatuslikule intressikärpele ning sellele, et Suurbritannia keskpank valmistub samuti baasintressi langetama praktiliselt nullini, pole suutnud need abinõud turge jahutada ning oodata on turgude suurt kukkumist.

Aasia börsid kukkusid, Euroopa aktsiaturud alustasid börsipäeva langusega. Londoni börsiindeks FTSE 100 kukkus esimestel kauplemisminutitel üle viie protsendi.

USA aktsiaindeksite tulevikutehingud (futuurid) kukkusid taas viie protsendi piirini, mistõttu kauplemine tuli peatada.

Veel enne, kui finantsturud Aasias avanesid, alandas USA keskpank ehk Föderaalreserv (Fed) baasintressi nulli.

Pärast kolm nädalat kestnud kaootilist langust on USA riigivõlakirjaturul näha mittefunktsioneerimise märke ja seda olukorda püüab Fed nüüd parandada vahenditega, mida pole kasutatud finantskriisist saadik. Fed alandas baasintressi vahemikku null kuni 0,25 protsenti, milline see oli viimati 2015. aastal.

Lisaks baasintressi alandamisele teatas keskpank 700 miljardi dollari suurusest varaostuprogrammist ehk nn rahatrüki taasalustamisest ning astus veel samme turgudel likviidsuse parandamiseks.

Investorid olid eelmisel nädalal väga häiritud, kui turul olid perioodid, mil võlakirjaturg langes samal ajal kui aktsiaturg kukkus. Tavaolukorras aktsiaturgude langemise ajal võlakirjaturg tõuseb.

Donald Trump, kes on Föderaalreservi tegevuse suhtes olnud väga kriitiline peaaegu kogu oma presidendiks oleku aja jooksul, oli üllatunud ja väga rahul

«Arvan, et praegu toimus kolossaalne asi. Ma ei teadnud seda ja olin pühapäeval üllatunud,» ütles Trump ajakirjanikele. «Arvan, et paljudel inimestel Wall Streetil on hea meel. Ma ütlen teile, et minul on väga hea meel, sest ma ei teadnud seda,» lisas ta.

Eelmisel nädalal oli Fedi New Yorgi haru pumbanud finantssüsteemi triljoneid dollareid lühiajaliste repolaenude näol (repolaenud on väärtpaberite tagatisel antud laenud – T.O.).

Analüütikute sõnul aitab Fedi tegevus küll lühiajaliselt, kuid USA kongress peab nende sõnul, ära hoidmaks maailma suurima majanduse laskumist kriisispiraali, välja käima palju suurema, ilmselt 400 miljardi dollari suuruse abipaketi.

Hirmu põhjustab, et juhul kui ettevõtted peavad jääma suletuks nädalateks või isegi kuudeks, põhjustab see paljude ettevõtete kokkukukkumise ning algab tööpuuduse kasvuspiraal.

Esimesel poolaastal tuleb majanduslangus

Suurpanga JPMorgan Chase analüütikud prognoosivad Ameerika Ühendriikide sisemajanduse languseks esimeses kvartalis kaks ja teises kolm protsenti ning juhul, kui kongress eraldab majanduse toetamiseks 500 miljardit dollarit, taastub majandus aasta teisel poolel kiiresti. 

Investeerimispank Goldman Sachs alandas USA selle kvartali majanduskasvu prognoosi 0,7 protsendilt nullile. Aasta teiseks kvartali majanduslanguseks prognoosib pank viis protsenti ning analoogiliselt JPMorganile ennustab aasta teiseks pooleks majanduskasvu kiiret tõusu – kolmandaks kvartaliks kolm ja neljandaks kvartaliks neli protsenti.

USA aktsiaturgude langus ei peatu investeerimispanga arvates enne, kui börsiindeks S&P 500 kukub 2000 punktini, mis tähendab langust veel veerandi võrra.

Muuseas, Reutersi teatel on diagnoositud koroonaviirus kahel Goldman Sachsi töötajal.

Maailma suurima võlakirjafondi PIMCO analüütikud kirjutasid klientidele, et kogu globaalne majanduslangus näib olevat vältimatu.

«Valitsuste ja keskpankade ülesandeks on jätkuvalt kindlustada, et majanduslangus jääks võimalikult lühiajaliseks ning ei muutuks depressiooniks,» kirjutas PIMCO majandusnõustaja klientidele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles