GRAAFIK ⟩ Tallinna börsilt on haihtunud üle kolmveerand miljardi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tallinna börs
Tallinna börs Foto: Tairo Lutter

Täna hommikul oli börsiindeks OMXT kukkunud oma 13. oktoobri tipust enam kui veerandi võrra, täpsemalt 27 protsenti. Võrreldes tipuga on börsiettevõtete turuväärtused kahanenud kokku 785 miljardi euro võrra, 2,2 miljardi euroni.

Veel veebruari keskel oli lootust, et börsettevõtete turuväärtus kerkib kohe-kohe kolme miljardi euroni, kuid siis hakkasid aktsiate hinnad – algul tasapisi, viimastel päevadel suure hooga – kukkuma.

Üle kolmandiku, 233 miljonit eurot, on oma väärtusest kaotanud Tallink. Tallinna Sadam on kaotanud 168 ja LHV 116,7 miljonit eurot. Ülejäänud börsiettevõtete väärtused on kahanenud kümnete miljonite, mõned väiksemad miljonite eurode võrra.   

Kui algul tundus, et Tallinna börsil on suuremate Euroopa ja USA börsidega võrreldes üsna hästi läinud, siis nüüd paistab, et läheb nagu varasemate kriiside ajal, mis tähendab, et kukkumine on muu maailmaga võrreldes suurem.

Täna keskpaigaks oli Tallinna börsiindeks OMXT langenud 1003,04 punktini. Nii madal oli indeks viimati 2016. aasta oktoobri alguses.

Protsentuaalselt on kuuga kõige rohkem kukkunud Pro Kapitali ja naistepesu tootja Silvano FG aktsiad. Suuremate ettevõtete aktsiatest, nagu öeldud, oli suurkukkuja Tallinki oma. Järgnevad Tallinna Sadama (29,6 protsenti) ja ehituskontserni Nordeconi (30,1 protsenti) aktsia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles