GRAAFIK ⟩ Nafta hind langes jälle (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Naftapump elmajade lähedal Long Beachi naftaväljal Californias.
Naftapump elmajade lähedal Long Beachi naftaväljal Californias. Foto: DAVID MCNEW/AFP

Nafta hind maailmaturgudel langes jälle ning langust ei suutnud peatada isegi Ameerika Ühendriikide naftasaaduste laoseisu kahanemine, näitaja, mis tavaliselt toetab nafta hinda.

Brenti nafta hind langes eile päevasiseselt tervelt 4,3 protsenti 28,4 dollarini barrel. Nii odav oli nafta viimati 2016. aasta alguses.

Konsultatsioonifirma Fitcsh Solutions usub, et aasta teises pooles nõudlus küll taastub, aga koroonakriisist tekitatud kahju tõttu jääb nafta hind seniprognoositust madalamale, kirjutab Reuters. Fitch langetas Brenti selle aasta keskmist hinnaprognoosi varasemalt 62 dollarilt 43 dollarile barrel.

Tulema on hakanud ka esimesed ametlikud andmed nõudluse kahanemise kohta. Jaapani kaubandusamet teatas täna hommikul, et toornafta import on võrreldes veebruari algusega kahanenud üheksa protsenti.

Lisaks koroonaviiruse laastavale mõjule kukutas nafta hinda Venemaa ja Saudi Araabia alustatud hinna- ja pakkumissõda. Iraagi naftaminister Thamer al-Ghadhban kutsus Naftat Eksportivata Riikide Organisatsiooni (OPEC) üles korraldama koos organisatsiooni mitte kuuluvate tootjatega erakorralise nõupidamise (OPEC+) arutamaks võimalusi turu tasakaalu taastamiseks.

«On ebatõenäoline, et praegune turuolukord esindab nii Saudi Araabia kui ka Venemaa soovitud tulemust, mis tähendab, et valearvestus on tehtud mõlemalt poolt,» kirjutas Fitch klientidele. «Sellele vaatamata piiravad polariseerunud ja näiliselt kompromissitud läbirääkimispositsioonid ning üha karmim retoorika mõlemalt poolt, lahenduse leidmist lähiajal.»

Täna hommikul nafta h ind veidi kerkis.

Mootorikütuste hinnad meie tanklates püsivad endiselt paigal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles