Börsidel oli kohutav kvartal

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Frankfurdi börs
Frankfurdi börs Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Ootamatult saabunud koroonaviirus on raputanud kogu maailma aktsiaturge. USA börsidel ja Tallinna börsil oli eelmine kvartal kehvim alates finantskriisist, Euroopa aktsiaindeksil oli kehvim kvartal kogu selle arvutamise ajaloos.

Veel mõni kuu tagasi olid suurem osa investoreid üsna optimistlikud ning prognoosisid maailmamajandusele mõõdukat tõusu. Paistis, et USA ja Hiina suudavad väliskaubandustülis vaherahu sõlmida ja suurriikide keskpangad hoiavad intressitasemed madalana.

Kuid siis tabas maailma koroonaviiruse pandeemia, mis põhjustas ülikiire aktsiaturgude kukkumise. USA börsiindeks S&P 500 kukkus esimeses kvartalis 20 protsenti, mis on suurim kvartalilangus alates 2008. aastast, maailma tuntuim börsiindeks, Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus 23 protsenti, mis on suurim kukkumine alates 1987. aastast, peamiselt tehnoloogiasektorit iseloomustav Nasdaqi koondindeks langes «vaid» 14 protsenti.

Euroopa aktsiaturgude indeks Stoxx 600 Indeks langes esimeses kvartalis 24 protsenti, mis on selle suurim kvartalikukkumine alates 1998. aastast, mil indeksi loodi.

Tallinna börsiindeks OMXT kukkus kvartaliga 20,8 protsenti, mis on suurim kvartalikukkumine alates 2008. aasta neljandast kvartalist.

Fondijuhid ning turustrateegid ei söanda öelda, millal halvim mööda saab.

«Oleme pretsedenditus olukorras,» ütles The Wall Street Journalile USA suurpanga Citigroup personaalpanganduse üksuse investeeringute peastrateeg Shawn Snyder. Tema sõnul on mitmed kliendid pöördunud viimastel nädalatel tema poole küsimusega, kas põhi on käes ja kas poleks juba aeg raha turule tagasi tuua. «Praegu on veel väga palju ebaselgust. Kas tuleb V-kujuline taastumine või midagi, mis venib ja kestab kauem kui me arvame,» lisas Snyder.

«Alates puhangust on valuatsioonid tulnud järsult alla, mis tähendab, et pikas perspektiivis on palju sobivaid sisenemispunkte,» ütles Financial Timesile investeerimisfirma Natixis Investment Managers globaalsete turgude strateeg Esty Dwek. «Aga võib-olla on portfellidesse riski lisamiseks veel liiga vara. Vaatamata lubatud suurtele stimuleerimispakettidele jääme veel ettevaatlikuks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles