Suurpangad valmistuvad rasketeks aegadeks (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Citibanki peakorter New Yorkis.
Citibanki peakorter New Yorkis. Foto: MIKE SEGAR/REUTERS

Eile teatasid esimese kvartali majandustulemused avaldanud USA suurpangad  Bank of America, Goldman Sachs ja Citigroup, et on juba kõrvale pannud miljardeid dollareid valmistumaks ees ootavateks suurteks laenukahjumiteks.

Samal ajal, kui mitut majandusharu ähvardavad koroonaviiruse pandeemiast põhjustatud suured kahjumid, teenisid suurpangad miljardeid dollareid kasumeid, sest nende kauplemisüksustel on tänu finantsturgude suurele kõikumistele kuldajad. Kuid pandeemiast tingitud kaose tõttu, kus miljonid inimesed on jäänud tööta ning terved majandusharud seisavad, valmistuvad pangad eesolevateks maksejõuetusteks.

«See ei ole finantskriis,» ütles Citigroupi tegevjuht Michael Corbat, «See on tervishoiukriis, millel on tugevad majanduslikud tagajärjed,» lisas ta.

Citigroupi esimese kvartali kasum kukkus 46 protsenti 2,5 miljardi dollarini. Pank lisas mustadeks päevadeks reservi seitse miljardit ning kokku on suurpanga puhver 21 miljardit dollarit.

USA suuruselt teise panga, Bank of America, kes samuti avaldas eile oma esimese kvartali majandustulemused, kasum langes 45 protsenti nelja miljardi dollarini. Kasumi languse põhjuseks oli samuti halbade laenude katteks kõrvale pandud 3,6 miljardit dollarit. Panga kogu reserv ulatub 4,8 miljardi dollarini.

Samas teatas Bank of America, et aktsiate, võlakirjade ja teiste finantsinstrumentidega kauplemisest teenitud tulu kasvas tervelt 34 protsenti.

Ka Goldman Sachi kasum kukkus kõrvalepandud reservide tõttu 46 protsenti 1,2 miljoni dollarini.

Esmaspäeval teatas USA suurim pank JPMorgan Chase, et pani potentsiaalsete laenuprovisjonide katteks kõrvale 6,8 miljardit dollarit.

«Muutused on väga dramaatilised,» ütles suurpanga tegevjuht James Dimon, kes ise tuli tööle mõned nädalad tagasi pärast erakorralist südameoperatsiooni.

Esmaspäeval avaldas oma majandustulemused ka Wells Fargo, kes teatas, et pani kõrvale kolm miljardit dollarit.

Nagu öeldud, teenisid suurpangad, kes lisaks tavapangandusele on suured investeerimispangad,  väga suuri tulusid väärtpaberitega kauplemisel. The Wall Street Journali arvutuste kohaselt teenisid neli suurimat investeerimispanka 23 miljardit dollarit, mis on 31 protsenti enam kui eelmise aasta kolmel esimesel kuul.

«Märts oli minu karjääri kõige erakorralisem kuu,» ütles majanduslehele Goldman Sachsi kauplemisüksuse kaasjuht Jim Esposito, kes on pangas töötanud 25 aastat. «Meil oli tipp nii klientide kauplemismahus kui ka volatiilsuses. See on väga võimas kombinatsioon, mida pole olnud juba kaua aega,» lisas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles