Teslast sai maailma kõige väärtuslikum autotootja (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tesla Fremonti tehas Californias.
Tesla Fremonti tehas Californias. Foto: STEPHEN LAM/REUTERS

Sel nädalal, mil Tesla börsileminekust möödus täpselt kümme aastat, möödus elektriautode tootja turuväärtus Toyota omast ning Tesla tõusis maailma suurimaks autotootjaks.

Eile kerkis Tesla aktsia hind 3,7 protsenti, 1119,63 dollarini, mis teeb ettevõtte väärtuseks 205 miljardit dollarit. Toyota, mis on Volkswagen Grupi järel teisel kohal sõidukite tootmiselt, aktsia hind langes 1,5 protsenti 6656 jeenini (61 dollarini), turuväärtus on 200 miljardit dollarit.

Tesla aktsia hinna tõus, mis on aastaga kerkinud enam kui neli korda (aasta tagasi maksis aktsia 230 dollarit), on hämmastanud nii mitmeid analüütikuid kui ka investoreid. Valmistab ju elektriautode tootja vaid pool miljonit autot aastas võrrelduna Toyota üheksa miljoniga ning Tesla autode müük on paljuski sõltuv riikide valitsuste dotatsioonidest, sest autod on üsna krõbeda hinnaga.

Samas pole Tesla ka seni ühelgi aastal kasumit teeninud ehkki mõned kvartalikasumid on olnud.

Ainult veerand Tesla aktsiat katvatest analüütikutest on andnud väärtpaberile ostusoovituse, keskmine hinnasiht on 740 dollarit.

Tesla aktsia sai uue impulsi teisipäeval, kui avalikkusesse lekkis kiri, mille kohaselt võidakse aktsia lisada indeksisse S&P 500. Aktsia hind hüppas esmaspäeval seitse protsenti.

Indeksisse lisamine mõjub aktsia hinnale positiivselt, sest siis peavad väärtpaberit ostma indeksit järgivad investeerimisfondid.

Investeerimispanga Morgan Stanley analüütik Adam Jonas, kelle hinnasihid on olnud teiste analüütikute omast kõrgemal, esitas detsembris Tesla aktsia jaoks 2020. aastaks kolm stsenaariumi: aktsia kerkib 50 protsenti 500 dollarini, langeb 25 protsenti 250 dollarini ning 97 protsenti 10 dollarini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles