Ettevõtete tulemustel polegi praegu tähtsust (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
New Yorgi börs Wall Streetil.
New Yorgi börs Wall Streetil. Foto: Angela Weiss/AFP

Kõik investeerimisõpikud ja -nõustajad on alati toonitanud ettevõtte fundamentaalnäitajate ehk majandustulemuste tähtsust. «Enne kui otsustad mingi ettevõtte aktsiatesse investeerida, analüüsi selle ettevõtte näitajaid hoolikalt,» kõlab tüüpiline investeerimisnõuanne algajaile.

Vähe usutav, et keskmised väikeinvestorid on kunagi ettevõtete fundamentaalnäitajate põhjal oma investeerimisotsuseid teinud. Tegelikult investeeritakse eelkõige, lähtudes pigem emotsioonidest (aktsia hind tõuseb), aga põhjuseks võib olla ka sõbra või mõne investeerimisspetsialisti soovitus.

Koroonapandeemia on aga tekitanud turgudel olukorra, kus ettevõtete tulemustel pole pea üldse mingit tähtsust ning aktsiate hindu kujundavad peamiselt hoopis muud tegurid.

Analüüsikeskus Validae toob kolm põhjust, mis peaksid aitama praegust olukorda mõista.

Keskpankade ja valitsuste mõjuvõim.

Arenenud majandused olid mitu kuud täiesti suletud ning kõik teadsid, et teise ja vähemalt kolmanda kvartali majanduskasvu arvud tulevad katastroofilised, ometi kerkib mõni aktsiaturg rekordtasemele, mõni sinna lähedale.

Keskpankade bilansimahud, mis sisuliselt tähendab majanduses ringleva raha mahtu, hakkasid kasvama juba eelmise kümnendi finantskriisi puhkedes. Eriti hoogsaks läks keskpankade rahatrükk koroonaviiruse puhkedes.

Paljud investorid on mures, mida võiks keskpankade tegevus tähendada pikas perspektiivis, ning on seetõttu kas ettevaatlikud või hoopis panustanud turgude langusele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles