Eestis kasvas hüppeliselt huvi börsiaktsiate vastu

PM Majandus
Copy
Tallinna börs.
Tallinna börs. Foto: Tairo Lutter

Eesti investorite huvi börsiaktsiate vastu kasvas koroonakriisi aastal hüppeliselt, eriti kohalikul Balti börsil, kus Swedbanki klientide tehingute arv kasvas üle kuue korra. 

Swedbanki vahendusel Eestis Balti börsiaktsiatega tehtud tehingute käive kasvas 2020. aastal 104,5 miljoni euro võrra, kokku 195,8 miljoni euroni, teatas pank. Eesti investorite enim kaubeldud Balti börsiaktsiad olid Tallink Grupp, Tallinna Kaubamaja, Šiauliu Pank ja Tallinna Sadam.

Swedbank Marketsi valdkonnajuht Andres Suimets hindab suure huvi põhjuseks panga otsust Balti börsil tehingutasudest loobumist. 

Lisaks kohalikule börsile suurenes märgatavalt ka välisaktsiatega kauplemine. 

Möödunud aastal kasvas oluliselt Swedbanki uute väärtpaberikontode avamiste arv. «Kokku avati üle 10 000 väärtpaberikonto, mis tähendab, et suure kasvu taga ei ole ainult olemasolevad, vaid ka uued investeerimishuvilised, kes on toonud Tallinna börsile uue hingamise,» selgitas Suimets kauplemismahu kiire kasvu tagamaid.

Kliendistatistika näitab, et 2020. aastal olid Eesti, Läti ja Leedu võrdluses kõige aktiivsemad börsiaktsiatesse investeerijad Eestis.

Suimets toob välja, et möödunud aastal vedasid uute kontode avamist just nooremad investorid, mis näitab, et investeerimine on aina rohkem osa elustiilist, millega tehakse algust üha nooremana.

Leedu energiafirma börsile tulek andis hoogu

Veel üheks investeerimisele hoogu andnud teguriks peab Suimets mõjukate ettevõtete börsile jõudmist läinud sügisel. Leedu riikliku energiaettevõtte Ignitis Grupi ajaloo suurim aktsiaemissioon Balti riikides tugevdas siinsete börside positsiooni ka rahvusvahelises investeerimismaailmas.

Olulist aktiivsust üles näidanud uutele väikeinvestoritele soovitas Suimets siiski säilitada ettevaatlikkus.

Swedbanki kliendistatistika näitab, et 2020. aastal olid Eesti, Läti ja Leedu võrdluses kõige aktiivsemad börsiaktsiatesse investeerijad Eestis, kus Swedbank vahendas kohalikul Balti börsil kokku ligi 245 000 aktsiatehingut, mis moodustas 55% Swedbanki Balti börsi aktsiatehingute väärtusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles