Swedbanki kasum vähenes

PM Majandus
Copy
Swedbanki peakorter Tallinnas
Swedbanki peakorter Tallinnas Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Swedbank teenis Eestis esimeses kvartalis 37,6 miljonit eurot puhaskasumit. Seda on 5 protsendi ehk 2,1 miljoni euro võrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal.

Panga teatel on kasumi vähenemine tingitud peamiselt suurematest laenukahjumite eraldistest.

Puhas intressitulu vähenes 4 protsenti, 18,5 miljoni euroni. Panga teatel oli vähenemise põhjuseks peamiselt väikefinantseerimise portfelli langus.

Puhas teenustasutulu aga suurenes 4 protsenti, 15,5 miljoni euroni, seda peamiselt maksete ja muude teenustasude tõttu. «Negatiivselt mõjusid muutused tarbijakäitumises ning madalamad haldustasud,» märkis pank.

Swedbank märkis tulemuste kommentaaris, et eraklientide ja äriklientide laenumahud kasvasid tänavu esimeses kvartalis 3 protsenti. Hoiused kasvasid 18 protsenti. 2021. esimeses kvartalis väljastati eraisikutele uusi laene kogusummas 262 miljoni euro eest ja ettevõtetele 286 miljoni euro eest.

Panga kinnitusel jätkab laenuportfell kasvamist, nõudlus kodulaenu järele on märkimisväärselt suurenenud.

Tulud suurenesid aastaga 5 protsenti, peamiselt suuremate kindlustus- ja finantstulude mõjul. Tulu kindlustustegevusest kasvas 27 protsenti, 9,3 miljoni euroni.

Kulud kasvasid 7 protsenti. Kulude tõusu peamisteks põhjusteks olid suuremad personalikulud, rahapesuvastase võitluse ning riskide ja vastavuskontrolli funktsioonide tugevdamine. Samuti jätkus investeerimine digilahendustesse.

Eeldatavad laenukahjud on kasvanud

Majandustegevuse jätkuva aeglustumise ja ebakindluse tõttu on eeldatavad krediidikahjud kasvanud 10,3 miljoni euroni; 2020. aasta samal ajal oli see näitaja 5,5 miljonit eurot.

Krediidikahjude tõusu peamiseks põhjuseks oli panga teatel võimalike laenukahjumite katteks ettenähtud reservi tõstmine 12,5 miljoni euro võrra. Panga laenuportfellist moodustab see 0,15 protsenti. «Tegemist oli ennetava sammuga, juhuks kui laenukahjumid peaksid majanduses valitseva ebakindluse tõttu suurenema. Koroonaviiruse kestev ja laialdane levik, liikumispiirangute jätkumine mitmes Eestile majanduslikult olulises riigis ning vaktsineerimise oodatust aeglasem tempo on suurendanud võimalust, et majanduse taastumine kestab arvatust kauem,»  märkis pank.

2021. aasta I kvartalis maksis Swedbank AS koos tütarettevõtetega 10,8 miljonit eurot tööjõumakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles