Tõnu Palm: metalli ja puidu kõrgema hinnaga tuleb paraku harjuda

PM Majandus
Copy
Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palm.
Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palm. Foto: Remo Tõnismäe

Luminori peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul on toorainete hinnad pandeemia ajal teinud läbi märkimisväärse hinnatõusu, kuid hinnalangusele ei tasu veel loota. Tarbijaid mõjutab hinnatõus peamiselt läbi tööstustoodangu, ehituse ja transpordi.

Lühikese ajaga on hinda läinud eelkõige ehituses ja tööstuses kasutatavad metallid ning puit. «Tuleb sellega harjuda, et hinnad on kõrgemad kui varem,» nentis Luminori peaökonomist Tõnu Palm. Ta tõi näiteks, kuidas on koroonapandeemia ajal eeskätt elektriautode akudega seotud metallid ja tööstusmetallid laiemalt kogenud drastilisi hinnamuutuseid. Võrreldes aastatagusega on näiteks vase hind Londoni metallibörsil jõudnud 10 000 dollarini (USD/MT), mis teeb aastaseks kasvuks rohkem kui 90 protsenti.

«Sarnaselt on alumiiniumi hinnad kosunud aastaga 67 protsenti ja nikkel 50 protsenti. Kuivõrd aasta tagasi seisis maailma majandus pandeemia piirangute lõksus ja transport oli vabalanguses, siis toornafta BRENT hind langes 27 dollarini barrelist. Tänaseks on hinnad kasvanud 68 dollarini, mis teeb aastakasvuks koguni 151 protsenti,» märkis Palm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles