Euroopa aktsiad lõpetasid nädala rekordkõrgusel

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Frankfurti börs.
Frankfurti börs. Foto: STAFF/REUTERS
  • Indeksid: STOXX 600 +0,89%, DAX +1,34%, CAC 40 +0,45%, FTSE 100 +0,76%

Euroopa aktsiad tõusid reedel rekordkõrgele tasemele, kuna Saksamaa ja teiste suuremate riikide tugevad majandusandmed ning ettevõtete positiivsed tulemused toetasid lootust majanduse kiireks taastumiseks pandeemiašokist.

Üleeuroopaline STOXX 600 indeks tõusis 0,9% 444,93 punktini. Saksa DAX tõusis 1,3%, jõudes lähemale oma ajaloo kõrgeimale tasemele, samal ajal kui Prantsusmaa CAC 40 saavutas kõrgeima taseme pärast 2000. aasta novembrit. Ühendkuningriigi FTSE 100 ületas 7100 piiri esimest korda pärast 2020. aasta veebruari.

Euroopa tehnoloogiaaktsiad olid päeva edukaimad, tõustes 2,2%. Kuna sektor toibus nädala alguse langusest, lõpetati nädal suures osas muutumatuna, kirjutab Reuters.

Põhiressursside aktsiad olid nädala suurimad tõsujad 7,2%-ga, lõpetades nädala üle kümne aasta kõrgeimal tasemel, kuna ülemaailmse nõudluse taastumise optimism tõstis mitteväärismetalli ja rauamaagi hindu.

Andmed näitasid, et Saksa ettevõtete eksport tõusis märtsis üheteistkümnendat kuud järjest. Kasvu suuruseks oli 1,2%, mis on majandusteadlaste prognoosist kaks korda suurem.

Suur positiivsete tulemuste ja andmete hulk on aidanud Euroopa aktsiatel tänavu saavutada rekordilisi kõrguseid, keset kasvavat optimismi tänu COVID-19 vaktsiiniprogrammidele, mis kannustavad normaliseerumist.

«Tulemas on paar erakordselt tugevat kvartalit, mis muudab väga ebatõenäoliseks, et turg järgmise kuue kuu jooksul suurt kannatab,» ütles TS Lombardi strateegiajuht Andrea Cicione.

«Kuid kui kasv hakkab aeglustuma, on turud palju haavatavamad. See loomulik protsess võib tõenäoliselt toimuda siis, kui USA Föderaalreserv hakkab vähendama likviidsust.»

Tulemuste osas tõusis Saksamaa spordirõivaste ettevõte Adidas pärast 2021. aasta müügiväljavaadete kasvu koguni 8,4%.

Suurbritannia kaitsetööstuse ettevõtte Meggitti aktsiahind nägi samuti suurt tõusu 14,3%-ga, kuna tuli välja uudis, et neid võidakse üle võtta.

Taani juveelitootja Pandora tõusis 3,0% ja seda tänu 214% suurusele müügikasvule aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles