USA börside päeva kokkuvõte: Inflatsioonihirm tõi kaasa laialdase aktsiate müügi

Ronald Reinap
, reporter
Copy
New Yorgi börsihoone.
New Yorgi börsihoone. Foto: SPENCER PLATT/AFP
  • Indeksid teisipäeva lõpus: Dow Jones -1,36%, S&P 500 -0,87%, Nasdaq -0,09%

USA aktsiad sulgusid teisipäeval madalamal tasemel, kuna toorainete hinnatõus ja tööjõupuudus toitsid hirmu, et vaatamata USA Föderaalreservi kinnitustele võivad lähiajalised hinnatõusud muutuda pikaajalisemaks inflatsiooniks.

Tehnoloogiaaktsiad stabiliseerusid teisipäeval vaatamata Wall Streeti laiemale langusele, sest investorid kaalusid, kas taastuv inflatsioon võib ajendada keskpankureid praegust lõdva rahapoliitikat ümber mõtestama, kirjutab Reuters.

Tööministeeriumi teisipäeval avaldatud majandusandmed näitasid, et USA ettevõtete vabade töökohtade arv hüppas märtsis rekordilisele tasemele, mis on täiendavaks tõendiks tööjõupuuduse kohta, millele viitas reedene pettumust valmistav tööhõivearuanne.

Aruanne näitab, et tööjõupakkumine ei pea suureneva nõudlusega sammu, kuna tööandjad on pidanud nägema suurt vaeva kvalifitseeritud töötajate leidmiseks.

Burrito kett Chipotle Mexican Grill teatas, et tõstab töötajate keskmise tunnipalga 15 dollarini, mis on veel üks märk sellest, et töötajate puudus nõudluse elavnemise korral võib inflatsioonitõusule kütust lisada.

Töötajate puudus koos tarneraskustega keset kiirelt kasvavat nõudlust võivad aidata kaasa paratamatutele hinnatõusudele, kuid USA Föderaalreserv on korduvalt öelnud, et tõenäoliselt ei tähenda see pikaajalist inflatsiooni.

Turuosalised ootavad nüüd pingsalt varasel kolmapäeval avaldatavat tarbijahinnaindeksi aruannet, et otsida täiendavaid võimalike inflatsioonisurve märke.

Aktsiad kukkusid teist päeva järjest, Dow Jonesi langus oli suurim alates veebruarist

Tööstusindeks Dow Jones kukkus teisipäeval 1,4%, lõpetades kauplemispäeva 34 269,16 punkti tasemel. Laiapõhjaline S&P 500 liikus allapoole 0,9%, 4152,10 punktile. Tehnoloogiaindeks Nasdaq langes 0,1%, sulgudes tasemel 13 389,43 punkti.

S&P 500 üheteistkümnest peamisest sektorist lõpetas teisipäevase kauplemispäeva roheliselt ainult materjalisektor. Kõige rohkem langes energeetikasektor, lõpetades päeva 2,6% langusega.

Investorite ärevuse näitaja ehk CBOE volatiilsuse indeks sulgus hinnaga 21.85 dollarit, mis on kõrgeim tase alates 11. märtsist.

Boeing Co aktsia langes 1,7% pärast seda, kui lennukitootja teatas, et nende 737 MAX lennukitüübi aprillikuu tarned langesid elektriprobleemi tõttu vaid neljale lennukile.

Tesla Inc aktsia jätkas kukkumist, langedes teisipäeval 1,9%, kuna väidetavalt peatas elektriautode tootja Pekingiga kasvavate pingete tõttu oma Shanghai tehase laiendamise. Lisaks on Tesla hiljutine mainekahjustus Hiinas mõjutanud negatiivselt sealseid müüginumbreid.

Kaubanduskeskuste REIT ehk börsil kaubeldav kinnisvarafond Simon Property Group Inc langes 3,2% pärast seda, kui ettevõte teatas, et prognoosib 2019. aasta täituvuse taseme taastumist alles järgmisel või 2023. aastal.

L Brands Inc teatas, et nad poolituvad kaheks börsil kaubeldavaks ettevõtteks: Bath & Body Works ja Victoria’s Secret. Nende aktsia hind langes teate tõttu 1,8%.

Langevad aktsiad ületasid tõusvaid New Yorgi börsil 2,85:1 suhtega. Nasdaqi 1,62:1 suhe eelistas samuti langejaid.

S&P 500-s oli teisipäeval seitse uut 52-nädalast tippu ja üks uue madalaim tase. Nasdaqil oli 28 uut 52-nädalast tippu ja 224 uut madalaimat taset.

USA börside maht oli 11,78 miljardit aktsiat, võrreldes viimase 20 kauplemispäeva keskmise 10,33 miljardi aktsiaga.

S&P 500 teisipäevane kaart.
S&P 500 teisipäevane kaart. Illustratsioon: Finviz.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles