Pensionifondi investeeringuid hakkas uurima FBI

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Pennsylvania osariigi suurim linn on Philadelphia.
Pennsylvania osariigi suurim linn on Philadelphia. Foto: Caro / Sorge/Caro / Sorge

Suuremate tootluste jaht on pannud pensionifonde otsima kaugeid ja üsna riskantseid investeeringuid, kuid Pennsylvania õpetajate pensionifond läks niikaugele, et selle fondi investeeringuid hakkas uurima Ameerika Ühendriikide föderaalne juurdlusbüroo (FBI).

Fond investeeris muuhulgas vagunelamute pargi ketti, pistaatsiafarmidesse, vangidele mõeldud tasuliste telefonide süsteemi ning eriti kummalise investeeringuna annab laenu kurdidele, kes soovivad Iraagist lahkuda, kirjutab The New York Times.

Ajalehe sõnul hakkas FBI uurima fondi investeerimispraktikat ning lisaks on tekkinud ka küsimus, kuidas ikka fondi personal ja konsultandid tootlusi arvutavad.

Ehkki tegemist on äärmusliku juhtumiga, aga mitte erandlik. Aastad tagasi lubasid seadusandjad fondi klientidele (tegemist on riigikooli õpetajate pensionifondiga) tootlusi, aga lihtsalt võlakirjade ja aktsiatesse investeerimisega polnud võimalik pensionäridele antud lubadusi täita.

Tulemuseks on see, et 62 miljardi dollari mahuga fond paigutas raha alternatiivsetesse investeeringutesse, mis küll võis mõnikord tuua ilusaid tootlusi, aga tasud investeeringute eest on liiga kõrged ning need sidusid tulevaste pensionäride varad ettevõtetega, mida jaeinvestorid puudutada ei tohiks.

Olukorra tegi hullemaks veel see, et keegi arvutas fondi tootlust selliselt, mis äratas kahtlusi. Kokkuvõttes peavad investorid oma pensioniplaani vee peal hoidmiseks rohkem sisse maksma.

Õpetajate pensionifond on Pennsylvania osariigi suurim, millega on liitunud umbes 256 000 investorit ja 265 000 pensionäri. Osariigi elanikud on kaevanud õpetajate pensionikulu üle juba alates 2001. aastast, mil seadusandjad muutsid kõigi avaliku sektori töötajate – kaasa arvatud nad ise – pensione soodsamaks.

Seda tehti ootuses, et eelmise sajandi üheksakümnendate aastate börsbuum jätkub, aga peagi toimus 2001. aasta 11. septembri terrorirünnak, mistõttu olukord muutus. Viga tuli küll ilmsiks, aga seadusandja sõnul ei saa pensionide tõusu enam tagasi pöörata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles