Euroopa aktsaid lõpetasid nädala tugevalt, kuid siiski miinuses

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Frankfurti börs.
Frankfurti börs. Foto: STAFF/REUTERS
  • Indeksid: STOXX 600 +1,19%, DAX +1,43%, CAC 40 +1,54%, FTSE 100 +1,15%

Euroopa aktsiad nägid reedel suurt tõusu ning seda suuresti tänu energeetika- ja jaekaubandussektoritele.

Üleeuroopaline STOXX 600 indeks tõusis 1,2%, hea päev oli nafta ja gaasi ning jaemüügi aktsiatel. Indeks langes siiski nädala jooksul 0,5%, kuna toormehindade tõus ja USA inflatsiooni kiirenemise märgid tekitasid hirmu USA föderaalreservi oodatust varasema intressitõusu pärast.

Kuid meeleolu paranes USA föderaalreservi rahanduspoliitika kinnitamise osas, kuna nad kinnitasid, et ei ole koheselt vähendamas finantsturge toetanud rahasüste.

Kuigi hinnatõusud ei ole euroalal nii suur probleem kui Ameerikas, on Euroopa investorid siiski suurema osa näalast võtnud vihjeid Wall Streetilt. Analüütikute sõnul on Euroopa endiselt globaalsete investorite jaoks atraktiivne valik.

«Võrreldes hindasid aktsiaturgudel on aktsiate hinnad Euroopas olnud aastaid mõistlikumad, kuna nad on olnud majanduslikult tundlikumad,» ütles Brandes Investment Partnersi investeerimisgrupi direktor Jeffrey Germain.

Euroopa Keskpanga viimase kohtumise protokoll näitas, et poliitikakujundajad seadsid aprillis kohtudes aluse 10. juunil peetavale võlakirjade erakorraliste ostude tuleviku arutelule.

Üksikute aktsiate hulgas tõusis Itaalia Banco BPM 3% pärast seda, kui Deutsche Bank tõstis nende ostusihti ning andes aktsiale ostusoovituse öeldes, et laenuandja «spekulatiivne veetlus» võib lähikuudel kasvada.

Prantsuse toidugrupp Danone langes 0,3%, kuna Goldman Sachs andis aktsiale müügisoovituse öeldes, et nõrgemad demograafilised suundumused, eriti Hiinas, mõjutavad negatiivselt nende spetsialiseeritud toitumisäri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles