«Suurest valest» tuntud investor Michael Burry tegi hiiglasliku panuse Tesla langusele

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Christian Bale kujutamas Michael Burryt filmis "Suur vale".
Christian Bale kujutamas Michael Burryt filmis "Suur vale". Foto: Jaap Buitendijk/AP

Michael Burry, kes sai kuulsaks ennustades USA kinnisvarakriisi enne kedagi teist ning teenides tänu sellele miljardeid dollareid, on teinud suuri panuseid elektriautode tootja Tesla vastu.

Burry erainvesteerimisühing Scion Asset Management omab müügioptsioone 800 100-le Tesla aktsiale 31. märtsi seisuga, selgus firma poolt esitatud dokumentidest, vahendab Bloomberg. Müügioptsioonid annavad Scionile õiguse müüa Tesla aktsiaid tulevikus kindlaksmääratud aja jooksul ettenähtud hinnaga.

Tesla aktsiad sulgusid 26. jaanuaril oma kõigi aegade kõrgeimal tasemel ehk 883,09 dollaril, pärast seda, kui pea aasta aega kestnud osturalli oli tõstnud Tesla aktsia hinna üle 700% võrra kõrgemale. Märtsi lõpuks oli Tesla aktsia kaotanud koguni veerandi oma väärtusest ja esmaspäeva õhtuks oli aktsia hind langenud tipuga võrreldes 35%.

Tesla vastu tehtud panus pole Burry esimene. Detsembri alguses kirjutatud säutsus ütles ta, et tema firma on lühikeseks müünud Tesla aktsiaid. Samuti soovitas riskifondi haldur Elon Muskil kapitali suurendamiseks müüa oma firma aktsiaid, kuna tol hetkel oli Tesla aktsia hind Burry hinnangul «naeruväärsel tasemel».

Kuna pole teada optsioonihinnad ja -kuupäevad, on võimatu teada, millal ja millise hinnaga panustas Burry Tesla vastu. Regulaatoritele esitatud kvartaliandmete kokkuvõtte kohaselt oli positsiooni väärtus 534 miljonit dollarit – summa, mis suure tõenäosusega saadi korrutades Tesla aktsia hind 31. märtsil aktsiate arvuga, mille vastu Scion panustas.

«Tesla aktsia hind on esimese kvartali lõpust alates langenud 14%, nii et kokkuvõttes on need panused olnud kasumlikud, ehkki seda on võimatu täpselt teada,» ütles Interactive Brokersi peastrateeg Steve Sosnick. «Ta väljendab sellist skepsist Tesla suhtes, nagu paljud teised. Ma usun, et ta on ostnud erinevate optsioonihindadega rohkelt Tesla optsioone ja ilmselt on mõned neist praeguseks aegunud.»

Michael Burryt kujutleti Oscari võitnud filmis «The Big Short» ehk «Suur Vale», kus teda mängis Christian Bale. Burry kogus varasemalt tuntust olles üks esimesi USA kinnisvarakriisi ennustajaid, teenides miljardeid dollareid turu vastu panustades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles