Pangaliit: laenumaksepuhkusel olijate hulk kahaneb jõudsalt

BNS
Copy
Pangaliit
Pangaliit Foto: Internet

Pangaliidu teatel on maksepuhkusel olevate eraisikute laenude hulk märtsi lõpuga võrreldes neljandiku võrra kahanenud ning ka märtsis kergelt kasvanud laenumaksetest puhkavate ettevõtete hulk on taas langemas.

Maksepuhkusel on aprilli lõpu seisuga 747 ettevõtjast laenajat ning 3300 majapidamist, teatas Pangaliit. Märtsi lõpuks oli maksepuhkusel 849 ettevõtte ja 4484 kodumajapidamise laenu. Eelmise aasta juuni lõpus oli kokku maksepuhkusel 23 565 laenu võtnud ettevõtet ja majapidamist.

Maksepuhkusel olevate laenude maht moodustab Pangaliidu andmeil praegu ligikaudu ühe protsendi kogu kodumajapidamiste laenumahust ja 3,4 protsenti ettevõtete laenumahust. Ka enam kui 60 päeva võlgu olevate laenude maht kahaneb jätkuvalt, eriti kodumajapidamiste seas, moodustades nüüdseks vähem kui 0,4 protsenti pankade laenuportfellist.

«Läheme suvele vastu üsna kindla tundega. Nii Eesti kui teiste meile oluliste riikide majandused on koroonakriisist seni läbi tulnud tugevamalt, kui veel mõni aeg tagasi julgesime loota. Eesti lähinaabrite ja peamiste kaubanduspartnerite 2021. aasta esimese kvartali majanduslangus jäi kardetust tagasihoidlikumaks,» ütles Pangaliidu juhatuse esimees Allan Parik.

Tema hinnangul annab see koos senise majandusstatistikaga lootust, et ka peagi avaldatav Eesti sisemajanduse koguprodukti (SKP) number pakub positiivse üllatuse. «Kokkuvõttes võib öelda, et hoolimata ajutisest peataolekust aastapäevad tagasi, kui maksepuhkusel olnud laenude hulk tegi rekordeid ning majandus sisuliselt jäätus, on kohanemine olnud kiire ja ootame majanduse kiiret taastumist,» märkis Parik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles