Palm: tänavu kiirenev hinnakasv rahuneb mõnevõrra juba järgmisel aastal

PM Majandus
Copy
Tõnu Palm, Luminor Eesti peaökonomist.
Tõnu Palm, Luminor Eesti peaökonomist. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Luminori peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul kiireneb Eestis inflatsioon ning ületab aasta lõpuks 3 protsendi läve. Hinnakasv püsib ka tuleval aastal, kuid järgmise aasta teises pooles see mõnevõrra aeglustub.

Hiljuti teatas Saksamaa Keskpank, et aasta lõpus on võimalik kogeda ajutiselt koguni 4-protsendilist hinnakasvu, mis oleks kaks korda kiirem aprilli näitajast. Luminori peaökonomist märkis, et Saksamaa on seekord erandlikult kiirema hinnakasvuga Euroopa riikide edetabelis, sest hinnakasvu mõjutavad tänavu muude tegurite seas ka maksumuudatused, sealhulgas käibemaksu langetus eelmisel aastal ning selle aasta algusest kehtestatud süsinikumaks transpordi- ja energiasektorile.

Palmi sõnul on globaalsed hinnasurved valdavalt seotud siiski energia- ning toormehindadega, samas kui alusinflatsiooni ootused püsivad jätkuvalt vaoshoitud. Rekordkõrgele tasemele tõusnud metallide börsihinnad on viimastel päevadel veidi hoogu maha võtnud, reageerides Hiina sammudele piirata investorite liigset riskijanu ja hinnakasvule panustamist, märkis peaökonomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles