Eestlased teevad Londonis uut kauplemisplatvormi

Liina Laks
, reporter
Copy
Foto: lightyear

Wise’i endised töötajad tahavad luua esimest peaaegu täielikult tasudevaba aktsiate kauplemisplatvormi.

Lightyeari-nimelise idufirma taga on Wise’i endised töötajad Martin Sokk ja Mihkel Aamer, kirjutab Techchrunch. Meeste plaan on teha kauplemisplatvorm, kus puuduksid täielikult igasugused tasud: pole kauplemistasu, pole vahendustasu ning mingil määral saadakse hakkama ka välisbörside tasudeta.

Ettevõtte asutajad on kauplemisplatvormi praegu mõelnud eelkõige aktsiate ja ETFidega kauplemiseks. «Kuna mu karjäär on olnud finantssektoris, siis ma olen näinud head, halba ja inetut ning ma usun, et Euroopa jaeinvesteerimine on ikka veel väga inetu,» ütles Martin Sokk. Ta viitas sellele, et Euroopas aktsiatega kaubeldes tabavad jaeinvestorit ikka veel peidetud tasud, keerulised tooted ning tagatipuks saab Euroopa investor veel hulga halvema ligipääsu maailma aktsiatele.

«Me ehitame midagi, mis seda muudab ning avame kauplemise kõikidele, ükskõik missugusel maailmaturul nad investeerida tahavad ja ükskõik kui palju nad investeerida tahavad,» lisas Sokk.

Lightyeari näol saab olema tegu mobiiliäpiga. Kui äpp turule tuleb, siis alguses on seal võimalik kaubelda 1500 aktsia ja ETFiga erinevatelt maailma turgudelt. Kauplemis-, kontohaldustasusid ja välisturgude tasusid ei ole. Päris tasuta asi siiski ei ole: kui kuus ületatakse 3000 naela piir, on välisturgude tasu 0,35 protsenti. Mida täpselt 3000 naela piir hõlmab, pole öeldud.

Eestlaste mobiiliäpp peaks turule tulema tänavu kolmandas kvartalis.

Firma on investoritelt juba 1,5 miljonit eurot kogunud. Rahaandjate seas on Techchrunchi admetel Ott Kaukver, endine Suurbritannia Robinhoodi juht Wander Rutgers ja Veriffi looja Kaarel Kotkas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles