Uus rekord: börsifirmad pumpavad 500 miljardit iseenda aktsiatesse

Liina Laks
, reporter
Copy
Aktsiate tagasiostuprogrammid kergitavad aktsia hinda
Aktsiate tagasiostuprogrammid kergitavad aktsia hinda Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Raha pole? Valejutt! Samal ajal kui paljud ettevõtted end veel dividendimaksmisega tagasi hoiavad, ostavad S&P 500 indeksisse kuuluvad firmad miljardite dollarite eest iseenda aktsiaid, näitab värske uuring.

Kes ostab USA börsil kõige rohkem aktsiaid? Vastus on, et börsiettevõtted ise. Vähemalt seda näitab Handelsblatti uuring. Nende andmete järgi on praegu USA ettevõtted teatanud, et tahavad 500 miljardi dollari eest omaise aktsiaid tagasi osta – ja aasta on praegu veel alles poole peal. Võrdluseks: 2020. aastal ostsid USA S&P 500-sse kuuluvad börsifirmad terve aasta peale tagasi 523 miljardi euro eest aktsiaid. Viimane rekord oli 2019. aastal kui firmad krabasid oma aktsiaid 736 miljardi dollari eest, aga kui praegune tempo jätkub, saab ka see rekord löödud.

Miks ostetakse ja miks see investorile oluline on

Aktsiate tagasiostu loogika on järgmine: ettevõte ostab börsilt oma aktsiaid tagasi ja reeglina kustutab need. See tähendab, et nüüd on börsil vähem konkreetse ettevõtte aktsiaid. Esiteks loodetakse selle abil aktsiat „haruldasemaks” ja väärtuslikumaks muuta – ja see töötab, sest Handelsblatti andmetel on vähemalt veerand viimasel ajal aset leidnud aktsiate hinnatõusust põhjustatud aktsiate tagasiostuprogrammidest. Teine pluss aktsia jaoks on see, et kui firma mitte midagi ei tee ja kasumi- ja käibenumbrid samaks jäävad, kuid aktsiaid on börsil vähem, siis näevad kõikvõimalikud investoreid huvitavad suhtarvud nagu P/E ja dividenditootlus kohe hulga ilusamad välja. See on oluline börsifirma juhtidele, sest USAs on tavaks, et firmajuhi boonused on otseses sõltuvuses aktsia käekäigust.

Samal ajal kui aktsiate tagasiostuprogrammid aina paisuvad, paisub veel üks näitaja: ettevõtete võlg. Kui kümme aastat tagasi oli S&P 500 firmade koondvõlg 6,5 miljardit dollarit, siis nüüd 10,6. Siin võib selle üle vaielda, kas võlg on hea või halb – kui laenu saab ülisoodsalt, siis võib selle kasutamine olla mõistlikum kui firma enda raha kasutamine. Kuid see kehtib ainult senikaua kuni majanduses on kõik hästi ja intressi suudetakse maksta.

Aktsiate tagasiostuprogrammid on ka väga palju kriitikat saanud: viib see ju aktsia hinna kunstlikult üles. Samuti tekitab see kriitikutes küsimust, et miks ei võiks firma, kui tal raha on, oma töötajatele siis rohkem palka maksta ja investeeringuid teha, selle asemel, et turul aktsiaid osta ja neid siis kustutada. Näiteks viimase USA presidendikampaania ajal tahtis kandidaat Bernie Sanders selle praktika täitsa ära keelata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles