Börsid ärevuses: USA tahab kahe aasta jooksul mitu korda intressi tõsta

Liina Laks
, reporter
Copy
Jerome Powell pani intressimäärade plaaniga aktsiaturud värisema
Jerome Powell pani intressimäärade plaaniga aktsiaturud värisema Foto: Pool New/Scanpix

Kolmapäeval toimunud USA Fedi kohtumisel hindasid pankurid, et 2023. aasta lõpuks tuleb riigis vähemalt kaks korda baasintressimäära tõsta.

Fedi juht Jerome Powell teatas, et lisaks intressimäärade ootusele hakkab Fed arutama ka võlakirjade tugiostuprogrammi kärpimist.

«Majandus on selgelt progressi teinud,» ütles Powell. Samas rõhutas ta, et konkreetsete sammude üle hakatakse alles rääkima. Keskpankurid kardavad, et rahatrüki keskkonnas läheb ilma sekkumata inflatsioon liiga kõrgeks ja hakkab teistpidi majandust segama.

Kuigi intressimäär jäi muutmata ning kohe ei hakata ka intressimäärade kallale minema, siis investorite jaoks tuli see teade – kaks intressitõusu kuni 2023. aasta lõpuks – üllatusena. Nii kiiret tõusugraafikut ei oodatud. USA aktsiaturud pöörasid selle jutu peale kohe langusesse. Kõige enam kaotas Dow’ indeks. Langus kandus täna hommikul edasi ka Aasia börsidele. Regiooni üldindeks Aasia Dow langes peaaegu protsendi. Hea uudisena Eesti autojuhtidena tõmbus kergesse langusesse ka nafta hind.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles